12:12 / 07.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Dječja pravobraniteljica: Razmotrite otkazivanje svih školskih natjecanja

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dječja pravobraniteljica je u dopisu jednom od roditelja koji su pokrenuli peticiju za povratak natjecanja napisala da se zbog odgode natjecanja već obraćala Agenciji i nadležnom ministarstvu.
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević preporučila je Ministarstvu obrazovanja i Agenciji za odgoj i obrazovanje da razmotre navode roditelja koji peticijom traže da se povuče odluka o otkazivanju svih školskih natjecanja i pronađu alternativna rješenja za njihovo održavanje.

Dječja pravobraniteljica je u dopisu jednom od roditelja koji su pokrenuli peticiju za povratak natjecanja napisala da se zbog odgode natjecanja već obraćala Agenciji i nadležnom ministarstvu kojima su preporučili da razmotre dodatne mogućnosti organiziranja natjecanja ili odgode.

Pravobraniteljica je tim ustanovama preporučila također da ispitaju interes djece i njihovih mentora te donesu odluku u najboljem interesu djece sudionika natjecanja.

Roditelji okupljeni oko inicijative za povratak natjecanja ogorčeni su, kako navode u tekstu peticije, brzopletom i ishitrenom odlukom Agencije uz blagoslov Ministarstva znanosti i obrazovanja da se za ovu godinu otkažu sva natjecanja, bez da se razmotre alternativna rješenja.

Roditelji, mentori i ostali podupiratelji navode u peticiji koja je do četvrtka ujutro prikupila više od 2100 potpisa već godinama nijemo promatraju nesklad između elana djece i mentora te mlakosti i ravnodušnosti djelatnika agencije koji posao oko organizacije samo odrađuju.

Navode pritom da su se djeca za natjecanja pripremala godinu dana, žrtvujući svoje slobodno vrijeme i vikende unatoč svim podmetanjima i teškoćama, počevši od štrajka pa do epidemije.

- Naša djeca su svoj dio posla napravila. Očekuju da im zajednica pruži priliku i adekvatno nagradi postignuća najboljih. Ne govorimo tu samo o časti koja se dobiva s Oskarima znanja, nego još više i mogućnošću ostvarivanja bodova kod upisa u srednje škole i fakultete, poručuju potpisnici.

Napominju pritom da su natjecanja, za razliku od prosjeka ocjena, objektivni kriterij ostvarivanja prednosti kod upisa u srednje škole i fakultete.

U toj inicijativi smatraju da je natjecanja najboljih učenika moguće održati distribuirano u školama u skladu s epidemiološkim mjerama, on line, ili da ih se odgodi za srpanj i kolovoz.

Traže da se povuče Odluka o otkazivanju svih natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola u tekućoj školskoj godini, donesena 22. travnja, te da se donese nova odluka o održavanju svih natjecanja na alternativan način, najkasnije do 31. kolovoza.

Agencija za odgoj i obrazovanje je, uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, donijela Odluku o otkazivanju daljnje provedbe Natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola, uz obrazloženje da ih zbog koronavirusa nije moguće provesti bez ugrožavanja zdravlja i djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!