Dječji kutak za male Ukrajince

26.04.2022.

09:14

Autor: Marin Ćurić/HRT/I.B.

Dječji kutak u Osijeku

Dječji kutak u Osijeku

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je više od 15 i pol tisuća ukrajinskih izbjeglica. Glavni je cilj njihova integracija u društvo, pogotovo najmlađih u naš obrazovni sustav. Naš reporter Marin Ćurić javio se iz Kulturnog centra u Osijeku gdje je otvoren dječji kutak za male Ukrajince. U Osječko-baranjskoj županiji trenutačno je oko 400 raseljenih osoba iz Ukrajine. Najmlađi, predškolski uzrast djece, kao najranjivija skupina zahtjeva posebnu pozornost, s njima se najviše radi.

Djelatnica Dječjeg kutka Maja Mičević rekla je da se dnevno radi s desetero djece.

- Upisano ih je 43 ukupno, no broj svaki tjedan raste. S njima provodimo različite aktivnosti. Sa starijom djecom školske dobi radimo zadaće i učimo jezik, istaknula je.

Kazala je da se najčešće održavaju kreativne radionice.

- Djeca vole izrađivati stvari od plastelina, bojati, crtati i tako obilježavamo Svjetske dane, naglasila je.

Maja Mičević i još jedna djelatnica govore ukrajinski jezik, a ostali se sporazumijevaju na razne načine.

Prva aktivnost akcijskog plana koju je donijela Osječko-baranjska županija bilo je "Slavonsko srce za obitelj Ukrajine, rekao je Tomislav Ramljak, ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

- To je bilo prvo zbrinjavanje, prvi rad s djecom. Također imamo info centar kroz koji je prošlo 460 osoba. Ondje mogu dobiti sve informacije na jednom mjestu iz Centra za socijalnu skrb, MUP-a, Zavoda za zapošljavanje. U centru radi pravnica i prevoditelj. Ondje mogu ispuniti sve potrebne formulare i izbjeći šetanje od šaltera do šaltera, naglasio je.

- Pokrenuli smo odmah i učenje hrvatskog jezika. Zasad imamo oko 60-tak osoba koje dolaze dva puta tjedno. Jezici su slični i to dobro napreduje, istaknuo je.

- Djeca u školi imaju dodatne sate hrvatskog jezika, inače su u redovnom programu. Škola nije samo mjesto učenja, već i socijalizacije, prilagodbe. I to dobro napreduje. Jedan dio prati online ukrajinsku nastavu. S njima onda radimo dodatne zadatke ili aktivnosti kako bi se osjećali više uključenima, naglasio je.

Dodao je da se zbog dolaska sve većeg broja raseljenih osoba u Belišću pokreće također učenje hrvatskog jezika i dječji kutak.

- Mobilni tim info centra ići će u taj dio, u Osijeku se planira otvaranje još jednog prostora. Što se više osoba bude zapošljavalo to će biti veće potrebe za ovakvim prostorima, rekao je.

Dodao je da je prošli tjedan stiglo 40 osoba, toliko je najavljeno i za idući tjedan.

- Fluktuacije su na dnevnoj razini, ima dolazaka, ali i odlazaka, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!