15:35 / 04.03.2019.

Autor: Ana Marušić/P.F./HRT

Djelatnici zadarskog saniteta uputili apel ministru Kujundžiću

-

-

Foto: - / -

Teško kršenje radničkih prava i katastrofalno loši uvjeti rada za posljedicu imaju lošu uslugu prema najtežim pacijentima, tvrde zaposlenici.
Vozači i medicinske sestre Saniteta Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, sa svojim sindikalnim predstavnicima uputili su javni apel ministru zdravstva Milanu Kujundžiću zbog nagomilanih problema s upravom.

Teško kršenje radničkih prava i katastrofalno loši uvjeti rada za posljedicu imaju lošu uslugu prema najtežim pacijentima, tvrde zaposlenici.

Teško stanje nasljeđeno iz Doma zdravlja dodatno se pogoršalo pripajanjem Zavodu za hitnu medicinu. Još se nije slegla prašina nakon smjene Lucije Rožić s mjesta voditeljice, zbog navodne umiješanosti u nestanak nešto više od 50.000 kuna, a zadarski je Sanitet ponovno u medijima. Rješenje svojih problema više ne vide na razini županijskoga Zavoda.

Djevojčica s Paga koja je žurno prebačena u Zagreb prošloga tjedna, ali i tisuće drugih života svakodnevno ovisi o zaposlenicima Saniteta, koji godišnje svojim vozilima prevale dva milijuna kilometara. A vozila su trošna, loše održavana, bez grijanja ili barem pokrivača. Vozači i sestre sramotno loše plaćeni i opremljeni, tvrde. Obraćanje ravnatelju Orloviću zasad nije urodilo plodom.

- Rekao nam je više puta da nema novaca, da smo u minusu. Znači ne može uniforme, ne može bilo što. Međutim novinama piše a smo 13 milijuna kuna u plusu, a za naše zahtjevi, veći koeficijent i uniforme je trebalo izdvojiti samo 700.000 kuna, kaže sindikalist.

- Uz to, najveći je problem vozni park. Vozila se ne kvare više na na tjednoj bazi nego na dnevnoj. Ne možemo udovoljiti onom što je naša prvenstvena svrha, a to je prijevoz pacijenata. Način kako prevozimo pacijente je krajnje diskriminirajući, tvrdi voditeljica Saniteta Jasna Krpina.

Zaposlenici, kojima je sad osnovica plaće 3800 kuna, traže izjednačenje prava i statusa s kolegama iz ostatka Hrvatske.

- Ovim putem mu se obraćamo, ministru Kujundžiću, zaista žurno mora povući poteze, sada je sve na ministru i na Vladi. A u međuvremenu ćemo podići sudske tužbe i za mobing i za diskriminaciju i uputiti peticije, ali i zahtjev za žurnu inspekciju koja mora doći ovamo da sve pročešlja, u svim segmentima, rekao je pravni povjerenik SSSH Vedran Uranija.

U sindikatu tvrde da su to osnove za učinkovito i dostojanstveno obavljanje posla - a to je spašavanje ljudskih života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!