12:33 / 10.01.2018.

Autor: HRT

Djevojčica Rita dobro se oporavlja - detalji operacije

-

-

Foto: - / -

Djevojčica Rita, kojoj je prije četiri dana transplantirano srce - dobro se oporavlja. Čeka je još mjesec i pol do dva oporavka u bolnici, a onda će, ako sve bude u redu, napokon kući.
Djevojčica Rita, kojoj je prije četiri dana transplantirano srce, dobro se oporavlja. Čeka je još mjesec i pol do dva oporavka u bolnici, a onda će, ako sve bude u redu, napokon kući. U KBC-u Zagreb održana je konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o detaljima operacije i oporavku male pacijentice.

"Što se tiče naše male Rite, ona ide apsolutno u pozitivnom smjeru. Vrlo lijepo se oporavlja tako da smo zadovoljni, no zahtijevat će još neko vrijeme boravak u jedinici intenzivnog liječenja s obzirom na stanje u kakvom je bila prije operacije", kazala je dr. sc. Višnja Ivančan. "Rita je čekala zato što nije bilo davatelja. Da nije bilo transplantacije nekoliko sati nakon ugradnje srčane crpke, ona bi mogla živjeti sljedećih nekoliko mjeseci i transplantaciju dočekati", rekao je dr. sc. Bojan Biočina

Novu priliku Rita je dobila zahvaljujući donoru, ali i brzoj reakciji liječničkih timova, policije te Vlade čijim je zrakoplovom organ iz Austrije dopremljen u Hrvatsku. U takvim operacijama sudjeluje cijeli tim stručnjaka, a važna je i organizacijska komponenta koju osigurava Ministarstvo. Ovaj zahvat može poslužiti kao primjer jer svaki njegov dio bio je riskantan.

U ovakvim vrlo složenim operacijama sudjeluje cijeli tim stručnjaka, a iznimno je važna i organizacijska komponenta koju osigurava Ministarstvo zdravstva. Ovaj zahvat itekako može poslužiti kao primjer jer svaki je njegov dio bio riskantan.

Gosti emisije HRT-a Tema dana bili su akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila, profesor doktor Darko Anić, voditelj Odjela za kardijalnu kirurgiju djece, te profesor doktor Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju, svi s KBC-a Zagreb. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!