19:22 / 13.02.2019.

Autor: Dominique Bratović-Vela/HRT

Dnevnik Anne Frank nije na popisu lektire

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Izbor "Dnevnika", naglašavaju u Hrvatskom društvu pisaca, više je od izbora lektirnog naslova.
U javnosti se već danima raspravlja o popisu lektire u novom kurikulu hrvatskog jezika. Popisana su samo obvezna djela, a šireg neobveznog dijela lektire nema. Kritičari ističu da se učenici neće upoznati s mnogim djelima suvremenih hrvatskih i stranih pisaca te da će im promaknuti važnost i simbolika djela kao što je primjerice "Dnevnik Ane Frank".

Ne mogu djeca otići iz škole bez znanja o tome što simbolizira Ana Frank, pa su brojne generacije kojima je predavala profesorica Ivanka Herak čitale "Dnevnik Ane Frank" iako je i dosad bio na neobaveznom proširenom popisu lektire.

No to što u javnoj raspravi o kurikulu nije predloženo da "Dnevnik Ane Frank" bude obvezna lektira ne znači da ga profesori ne mogu ponuditi učenicima za čitanje, objašnjavaju u Ministarstvu obrazovanja.

Kako je i navedeno u samom kurikulumu nastavnik samostalno bira suvremena djela za cjelovito čitanje.

No, izbor "Dnevnika", naglašavaju u Hrvatskom društvu pisaca, više je od izbora lektirnog naslova.

- Dnevnik nije važan zbog svoje estetike, književno umjetničke važnosti on je važan za cjelokupnu ljudsku povijest, naša je odgovornost da jedno takvo djelo ne bude izbor pojedinca nego izbor na nacionalnoj razini!, ističe prof. Korana Serdarević iz Hrvatskog društva pisaca.

Ministarstvo kulture u izboru lektire nije sudjelovalo, ali ministrica ne dvoji.

- Dnevnik Ane Frank bi trebalo pročitati svako dijete kao i mnoga druga kapitalna djela, a ono što je dosad objavljeno i reakcije mislim da treba o tome razgovarati!, ističe ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

- Mislim da bi mnogi profesori bili zadovoljniji kad bi točno znali što treba raditi!, smatra profesorica hrvatskog i engleskog jezika Ivanka Herak.

Nakon javne rasprave i stručnih recenzija, ne treba mijenjati kurikul hrvatskog jezika, poručuju iz Ministarstva obrazovanja.

No, najavljuju, istražit će među profesorima hrvatskog jezika - koja bi književna djela oni odabrali za cjelovito čitanje.

Spomenuti odabiri bit će javno objavljeni kao preporuke koje nisu obavezne, ali mogu biti smjernice za odabir ako su učiteljima i nastavnicima potrebne, priopćilo je Ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Čini se, nakon reakcija javnosti, da su preporuke za čitanje, itekako potrebne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!