Do 13 puta veći računi za otpad, Šibenčani ogorčeni

25.03.2023.

11:48

Autor: Petar Mikuličin/Studio 4/HRT

Do 13 puta veći računi za otpad, Šibenčani ogorčeni

Do 13 puta veći računi za otpad, Šibenčani ogorčeni

Foto: HTV / HRT

Znatno povećanje cijena odvoza smeća u Šibeniku izazvalo je ogorčenje građana. Novi cjenik prikupljanja miješanog komunalnog otpada stupio je na snagu 1. veljače, a ovih su dana građanima stigli prvi računi s novim cijenama. Nekima i 13 puta veći nego dosadašnji!

Posljednji računi za smeće šokirali su Šibenčane - posebno vlasnike apartmana!

- Ja za apartman koji ima 26 kvadrata da plaćam svaki mjesec 50 eura. To ne dolazi u obzir, kaže Milan Ercegović, vlasnik apartmana. A goste ima tek par mjeseci u godini. Natjeralo ga je to na tešku odluku - svoj će obrt zatvoriti.

I vjerojatno nije jedini. Pritužbe građana svakodnevno se 'slijevaju' na HRT-ovu šibensku redakcijsku adresu, a i izlazak na ulicu potvrđuje njihovu ogorčenost.

"Duplo su veći, duplo je baš san to gleda točno duplo. Prije je bilo negdi oko 60, 70 sada je 120", "Zgrožena sam. Duplo više katastrofa. Umjesto ovih šta kleče, ajmo mi izać van na ulice. Baš san ljuta", samo su neki od komentara okupljenih.

Grad i tvrtka Zeleni grad tvrde da su razlozi povećanja cijena usklađivanje s novim Zakonom o gospodarenju otpadom i rast cijene odlaganja otpada na Bikarcu.

Privatni iznajmljivači izjednačeni s hotelima


- Jednostavno, ne možemo ništa napraviti. Zakon je to tako odredija. Ja mogu reći svoje osobno mišljenje da je zakon u tom dijelu po meni isto doslovno smiješan, tvrdi pročelnik Komunalnog odjela grada Šibenika Ante Nakić.

Zakon, tako, u istu kategoriju stavlja hotel i malog iznjamljivača, tvornicu i obrtnika. No dio gradova uspio je ublažiti povećanje cijena, dodaje Nakić.

U Gradu, ipak, priznaju da su pogriješili naplatom računa putem zajedničkih spremnika.

- Imamo problem. Ljudi ne donose otpad, ne predaju kantu - nego smeće donose u otvorene kontejnere, kaže direktor tvrtke Zeleni grad Šibenik Novica Ljubičić.

Zato vraćaju sustav kartica za podzemne kontejnere od 1. svibnja. Nadaju se da će tako ublažiti problem visokih cijena i potaknuti pravilno izdvajanje otpada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!