07:47 / 22.12.2019.

Autor: M.Š./P.F./Hina/HRT

Do 16.30 glasovalo 38,82% birača, 103.000 više nego 2014.

Foto: DIP

Foto: DIP

Foto: - / -

Birače koji odluče ispuniti svoju dužnost, dočekat će glasački listići s imenima 11 predsjedničkih kandidata.
Do 16:30 na hrvatskim predsjedničkim izborima glasovalo je 38,82% birača, objavilo je u nedjelju u 17 sati Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Prema dojavama s 95% biračkih mjesta do 16:30 je glasovalo 1.343.816 birača, što je 103.000 više nego na predsjedničkim izborima prije pet godina, izvijestila je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Rezultati predsjedničkih izbora

Izlaznost od 38,83% bolja je nego na prošlim predsjedničkim izborima, prije pet godina, kada je do istog vremena, dakle do 16:30, glasovalo 36% birača.

Gledano po županijama, najbolju izlaznost za sada ima Karlovačka županija s 42,76%, Varaždinska županija s 41,37% i Zagrebačka županija - 41,33%. Najslabiju izlaznost ima Zadarska županija 34,83%, Šibensko-kninska s 34,87% i Brodsko-posavskoj 35,61%.

U BiH je do 16:30 glasovalo 19.389, a u Njemačkoj 7357 birača.

- GONG: Predsjednički izbori protječu mirno

Izlaznost do 11:30

Izlaznost od 15,75% bolja je nego na prošlim predsjedničkim izborima, prije pet godina, kada je do istog vremena, dakle do 11,30 sati, glasovalo 13,19% birača.

- Izlaznost je za 2,5% veća, što znači da je danas do 10,30 sati glasovalo sto tisuća birača više nego 2014. godine, izvijestila je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Gledano po županijama, najbolju izlaznost za sada ima Varaždinska - 18,76%, a najslabiju Zadarska - 12,32% te Šibensko-kninska županija - 12, 33%. U Zagrebu je prijepodne glasovalo 17,22% birača.

Na 6.409 biračkih mjesta u Hrvatskoj glasovanje je počelo u 7 sati, a završava u 19.

Hrvatski predsjednik ili predsjednica bira se u inozemstvu, u 47 država, a zbog vremenske razlike već su zatvorena birališta u Australiji, Japanu i Kini, koja su bila otvorena u subotu navečer prema hrvatskom vremenu.

Pravo glasovanja ima 3.855.000 birača. Sljedeće podatke o izlaznosti, DIP će objaviti u 17 sati.

Večeras u 20 sati objavit će pak prve izborne rezultate koji će se temeljiti na uzorku od 15 posto biračkih mjesta, mahom manjih.

Glasovanje kandidata

Od 11 kandidata i kandidatkinja za predsjednika Republike prvi je, točno u 7 sati - odmah nakon otvaranja birališta u zagrebačkom naselju Špansko, glasovao predsjednički kandidat Dario Juričan.

Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović glasovali su u središtu Zagreba, a Miroslav Škoro na biralištu u Gračanima. Glasački listić ispunili su Dejan Kovač i Katarina Peović. Mislav Kolakušić glasao je u Ravnateljstvu civilne zaštite, Nedjeljko Babić u Lučelnici Tomaševečkoj. Svoje biračko pravo ostvarili su Dalija Orešković i Ivan Pernar, a Anto Đapić glasovao je u Osijeku.

Svoj glas dali su i čelnici stranaka.

Na biračkom mjestu bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, čelnik Mosta Božo Petrov te čelnik HSLS-a Dario Hrebak.

Glasovao je i premijer Andrej Plenković.


Na predsjedničkim izborima glasuju i pripadnici Oružanih snaga u mirovnim operacijama i misijama. Glasovanje za njih organizirano je na dva biračka mjesta u Afganistanu, te po jednom u Poljskoj i na Kosovu.

Biračka mjesta otvorena do 19 sati

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6409, otvorena su od 7 do 19 sati.  Dotad traje i dvodnevna izborna šutnja tijekom koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prošlih, neslužbenih rezultata izbora.    

Birače koji odluče ispuniti svoju dužnost dočekat će glasački listići s imenima 11 predsjedničkih kandidata, svaki birač zaokružuje samo jedno ime, odnosno redni broj ispred odabranog kandidata,  i to čitko i jasno kako bi listić bio valjan. 

- Dobili smo informacije da su sva birališta otvorena i da se glasuje bez problema, rekao je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski te podsjetio i da su zbog vremenske razlike neka birališta u inozemstvu već zatvorena.

Na listićima su imena Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), nezavisnih Darija Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) te nezavisnog Miroslava Škore.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), krovno tijelo za provedbu izbora, pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i iziđu na birališta.

- Pozivam ih da izađu i da zaokruže kandidata kojega su, bilo u kampanji, bilo ranije, razaznali kao najboljeg, poručila je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Istaknula je kako će izbori biti provedeni sukladno sa zakonom i Ustavom, kao i svi dosadašnji.

Izlazne ankete u 19 sati

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, treba dakle dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali. Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju 5. siječnja 2020. godine.

HRT će neposredno nakon zatvaranja birališta objaviti rezultate izlaznih anketa.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Prvi će se rezultati temeljiti na uzorku od 15-ak posto, mahom manjih biračkih mjesta, a do 22 sata moglo bi ih biti obrađeno 70-ak posto.  

Poslodavce koji rade na izbornu nedjelju, DIP poziva da svojim zaposlenicima omoguće izlazak na birališta.

Nedjeljne izbore za predsjednika države, sedme od kako je Hrvatska stekla neovisnost, prati rekordnih 24.270 promatrača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!