14:28 / 20.07.2020.

Autor: HRT

Do 4. kolovoza svadbe u najužem krugu obitelji

Ilustracija (foto: pixabay)

Ilustracija (foto: pixabay)

Foto: - / -

Na pitanje razmišlja li se o takvim mjerama na razini države, Krunoslav Capak je rekao kako je ova odluka donešena na zahtjev stožera Vukovarsko-srijemske županije.
U protekla 24 sata je zabilježeno 25 novozaraženih, ukupan broj zaraženih je 1150, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze, ukupno je oboljelo 4370 osoba, prosječna dob je 47,14 godina, dodao je.

Naveo je podatak da je od početka epidemije, testirano ukupno 104.132 osobe, a u protekla 24 sata testirano je 1028 osoba. Beroš je rekao kako je na bolničkom liječenju 147 osoba, od kojih je 9 na respiratoru. Do danas se, dodao je, oporavilo 3.098 osoba.


Na prijedlog Vukovarsko-srijemske županije donesena je odluka kojom se svadbene svečanosti mogu održavati samo u krugu najuže obitelji. Ta mjera stupa danas na snagu, a vrijedi do 4. kolovoza. Na pitanje razmišlja li se o takvim mjerama na razini države, Krunoslav Capak je rekao kako je ova odluka donesena na zahtjev stožera Vukovarsko-srijemske županije.

- Nije ograničen broj nego je izričaj da to budu članovi najuže obitelji, rekao je Capak.

Dodao je kako računaju i na svijest građana, a razmišlja se i o tome da se takva mjera donese i na nacionalnoj razini.

- Mi smo više puta razgovarali ozbiljno što s takvim okupljanjima. Zasad nismo donijeli takvu odluku, ozbiljno se razgovara, rekao je Capak.

Sada je obveza prijaviti okupljanja na kojima je više od 100 osoba.

- Oni koji imaju više od sto uzvanika, moraju to prijaviti Stožeru civilne zaštite, a to uključuje i nadzor, dodao je Capak objasnivši da se intenzivno razmišlja i o tome da se ograniči broj, ali nije htio ništa više precizirati.

Osvrnuo se na manji broj novooboljelih, vjeruje da je to rezultat strožih mjera i nada se da će sljedećih dana brojke nastaviti padati.

Što se tiče glazbene industrije i održavanja koncerata, Capak je rekao da su imali sastanak s ministricom kulture, državnim tajnikom i predstavnicima glazbene industrije.

- To su bili široki i otvoreni razgovori o tome kako pomoći glazbenoj industriji i 15.000 glazbenika u Hrvatskoj koji od toga žive. Došli smo do zaključka da moramo promijeniti dosadašnje preporuke za kulturna događanja, gdje spadaju i koncerti. Iako su sada ograničeni, omogućit ćemo da prijava ide elektronskim putem prilikom kupnje karata.

Capak kaže kako neće biti stajaćih mjesta, a sjedeća se moraju označiti uz distancu od jedan i pol metar. Preporuke će zajedno napraviti, nacrt imaju, moraju samo iskomunicirati i vjeruje da bi ga sutra mogli objaviti.

Na pitanje hoće li Civilna zaštita kontrolirati male svadbe, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut je rekao da Civilna zaštita kontrolira velik broj djelatnosti i aktivnosti.

- Specificirali smo, radi velikog broja, samo ove iznad 100 ljudi, tijekom  vikenda ih je bilo 329, a inspektori su izašli na njih 96. To je veliki broj , a inspektori ne mogu biti svugdje prisutni, kazao je Trut.

Najavljeni su jeftiniji testovi, Beroš je rekao kako je HZJZ još u petak odobrio cijene testova, ali po proceduri odluka mora biti objavljena u Narodnim novinama, što se očekuje u srijedu.

Capak je govorio i o radu noćnih klubova, rekao je da su na sastanku prodiskutirali i tu temu.

- Kao što znate, istarski stožer je ograničio radno vrijeme do 2 sata. I Nacionalni razmišlja da ograniči radno vrijeme noćnih klubova, ne znamo koliko će to biti. Također, razmatramo da se mjere za funkcioniranje još dodatno pooštre. Nadamo se da ćemo na sjednici Nacionalnog stožera u  srijedu precizirati u kojem će smjeru preporuke i radno vrijeme ići, rekao je Capak.

Što se tiče hodočašća, Capak je rekao da o tome još nisu razgovarali, no kako se uglavnom održavaju na otvorenom prostoru, to im olakšava posao.

- Mi smo nedavno dobili prijedlog kako organizirati proslavu dana Oluje ove godine jer se tamo okuplja veliki broj građana. Mi po tom principu kvadrature i veličine prostora te provođenju svih drugih mjera dajemo konkretne preporuke od događaja do događaja, rekao je.

Na pitanje je li ovo švedski model što se tiče mjera, a koji smo na početku pandemije kritizirali, Capak je rekao da smo mi daleko od švedskog modela koji je jedan od najliberalnijih.

- Oni nikad nisu zatvarali puno toga i imali karantenu, mi se s tim ne možemo nikako uspoređivati. Na početku smo imali karantenu i smanjili smo broj gotovo na nulu, a nakon toga smo liberalizirali sve aktivnosti. Ja ne volim taj izraz, ali (...) plešemo s virusom. Nekad nas iznenadi pa se moramo vratiti korak nazad, nekad mi pritegnemo mjere, pa idemo korak naprijed. Čini nam se da idemo u pravom smjeru, rekao je Capak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!