Do danas u Hrvatsku ušlo 10.409 raseljenih osoba iz Ukrajine

27.03.2022.

11:47

Autor: V.G./Hina/HRT

Izbjeglice iz Ukrajine

Izbjeglice iz Ukrajine

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Do nedjelje je u Hrvatsku ušlo 10.409 raseljenih osoba iz Ukrajine, od kojih 2136 u posljednjih sedam dana, objavilo je Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) na internetskoj stranici Hrvatska za Ukrajinu.

Od 10.409 raseljenih osoba iz Ukrajine koje su došle u Hrvatsku, 5064 je žena, 3996 djece i 1349 muškaraca.

Od 25. veljače Ravnateljstvo Civilne zaštite mobiliziralo je 36 objekta za zbrinjavanje raseljenih osoba, tri prihvatna i 33 kolektivna smještaja, jednu tvrtku za pripremu i dostavu hrane te jednu za prijevoz.

Trenutno je u privatnom smještaju 29 osoba, u kolektivnom 1338, a u pojedinačnom 9042 osobe.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) predstavilo je 20. ožujka dvojezičnu internetsku stranicu koja svakodnevno donosi informacije od značaja za raseljeno stanovništvo Ukrajine te za hrvatske građane koji nude pomoć pred ratnim vihorom izbjeglim ljudima.

Stranica Hrvatska za Ukrajinu na hrvatskom jeziku sadrži brojne podatke - od broja raseljenih osoba koje dolaze u Hrvatsku do podataka o kapacitetima, kako se može pomoći ljudima do toga što sve trebaju učiniti sugrađani koji su prihvatili raseljene osobe.

Raseljene osobe pak na ukrajinskoj inačici kroz više kategorija mogu dobiti odgovore na najčešće postavljana pitanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!