16:37 / 28.09.2018.

Autor: I.M./HRT

Do dizala u zgradi, nažalost, vlastitim sredstvima

-

-

Foto: - / -

Naša ekipa bila je u jednoj zgradi koja je dizalo ugradila o vlastitom trošku.
U Hrvatskoj je 16.800 stambenih zgrada, četverokatnica i viših, u kojima nije ugrađeno dizalo. No, to bi se uskoro moglo promijeniti, i to zahvaljujući novcu iz europskih fondova. Naša ekipa bila je u jednoj zgradi koja je dizalo ugradila o vlastitom trošku.

U Zelenom dolu nalazi se 11 vrlo sličnih zgrada izgrađenih šezdesetih godina. Zajedničko im je što ni u jednu nije ugrađeno dizalo. To se promijenilo ovoga svibnja, kada je zgrada na broju 2 dobila lift.

Stanari kažu, usprkos tome što je među njima osmero invalida, za dizalo su se borili kao lavovi.

S obzirom da su susjedi iz prizemlja bili protiv prva bitka koju su dobili bila je izmjena zakona prema kojemu nije potrebno 100 posto suglasnosti suvlasnika, nego 51 posto. Potom su se uspjeli izboriti i da se ugradnja dizala izuzima iz GUP-a i prostornih planova.

U studenom prošle godine Ministarstvo graditeljstva donijelo je uredbu da za dogradnju lifta u cijeloj Hrvatskoj nije potrebna građevinska dozvola.

Stanari Zelenog dola 2 podignuli su kredit na nešto manje od pola milijuna kuna te sada pričuvu umjesto 200 plaćaju 450 kuna.

No, takvi se projekti mogu financirati i europskim novcem. Uvjet je da mjerodavno Ministarstvo promijeni operativni program. Iz Ministarstva poručuju da će pomoći da se u što više zgrada ugrade dizala.

Predsjednik koordinacije umirovljeničkih udruga tvrdi da bi se u vrlo skorom roku moglo ugraditi 13 i pol tisuća dizala, što bi imalo i pozitivan utjecaj za gospodarstvo. I to za gospodarstvo Hrvatske znači 536 milijuna eura u 4 godine, 2 tisuće ljudi različitih profila zanimanja radi na ugradnji dizala.

Prema najavama ministarstva, prvi natječaji za ugradnju dizala očekuju se 2019., a prednost na natječajima bi trebale imati zgrade s većim brojem starijih, slabo pokretnih i osoba s invaliditetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!