21:56 / 16.09.2018.

Autor: I.M./HRT

Do konkurentnosti ulaganjima u inovacije

-

-

Foto: - / -

O tome smo u Temi dana razgovarali s našim gostima: direktoricom Centra za industrijski razvoj Hrvatske gospodarske komore Danijelom Ćenan te osnivačem tvrtke Citus Tomislavom Bronzinom.
Ekonomski razvoj neostvariv je bez inovacija i poduzetništva. Inovacije preko poduzetništva trebale bi, među ostalim, biti pokretač domaćega gospodarstva. Uspješno realizirane ideje itekako pomažu u podizanju konkurentnosti na vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu. Gdje je tu Hrvatska?

O tome smo u Temi dana razgovarali s našim gostima: direktoricom Centra za industrijski razvoj Hrvatske gospodarske komore Danijelom Ćenan te osnivačem tvrtke Citus Tomislavom Bronzinom.

Brozina je rekao kako je nužno nastupati na natjecanjima inovacija jer te nagrade otvaraju tržišta, otvaraju komunikaciju s poduzetnicima, s ljudima i tvrtkama koje su zainteresirane za njihove proizvode. U Kanadi imaju niz započetih razgovora. U posljednjih 20 godina osvojili su više od 60 nagrada na međnarodnim natjecanjima.

Male države svoju konkurentnost ne mogu temeljiti na ekonomiji obujma, ne mogu konkurirati proizvodnjom velikog broja proizvoda, već se trebaju okrenuti inovativnim proizvodma visoke dodane vrijednosti, istaknula je Danijela Ćenan te dodala kako bi svi trebali svoju konkurentnnost temeljiti na kvaliteti a ne kvantiteti. Država treba stvoriti poticajno kruženje koje će olakšati da se više ulaže u istraživanje i inovacije. Treba usmjeriti ulaganja u određene segmente i olakšati povezivanje svih dionika inovacijskog sustava i ono što je najvažnije omogućiti i olakšati pristup financiraju, prvenstveno iz fondova Europske unije. Njega ima dovoljno, a na državi je da utječe na što brže povlačenje, izjavila je Ćenan. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!