Do kraja godine počinje sanacija jame Sovjak u Viškovu

02.02.2022.

14:00

Autor: V.K./HRT/Hina

Sanacija jame Sovjak

Sanacija jame Sovjak

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Do kraja godine planiran je početak oko 390 milijuna kuna vrijedne sanacije jame Sovjak u Viškovu kod Rijeke u kojoj je sada, procjenjuje se, oko 152 tisuće prostornih metara otpada, pa se ovaj projekt smatra jednim od najvećih i najsloženijih u zaštiti okoliša na području države.


Jama Sovjak je prirodna krška vrtača koja je od 1949. korištena za nekontrolirano i nasumično odlaganje opasnog otpada.

Procijenjeno je da je u jamu do 1990-tih godina prošlog stoljeća odloženo oko 250 tisuća prostornih metara raznog otpada. Uglavnom se odlagao kiseli mulj kao otpadna tvar u proizvodnji maziva, motornih ulja i asfalta, potom otpadni asfalt iz koksare, otpadna ulja i pogonska ulja iz brodogradilišta, ostatci iz spremnika nafte i naftnih derivata i drugo.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić u srijedu je na konferenciji za novinare istaknuo složenost postupka pripreme projekta tijekom koje su ponuđena tri modela sanacije, a odabran je model sukladno ocjeni građana Viškova. Projekt je velik i složen, ne samo zbog visokih troškova, nego i zbog radova u neposrednoj blizini kuća mještana, rekao je.

Kukić je naglasio kako se od izvođača tražilo zadovoljenje najviših standarda zaštite okoliša i struke.

- Sigurnost stanovništva nam je na prvom mjestu te će ih se stalno obavještavati o svim koracima sanacije, naveo je.

Trajno ukloniti prijetnje okolišu i mještanima

Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo, izrazila je zadovoljstvo što nakon mnogo godina počinje sanacija ove jame.

- Projekt neće biti ni lak ni jednostavan, ali će se trajno ukloniti prijetnja okolišu i posljedice koje su stanovnici osjećali desetljećima, ustvrdila je.

I državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat kazao je kako je ovo jedan od ključnih trenutaka za stanovnike Viškova jer će se ukloniti negativan utjecaj i stvoriti nova zelena površina u vlasništvu općine.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je da je problem jame Sovjak rezultat neodgovornog ponašanja desetljećima.

- Cijena sanacije je visoka, ali ništa nije skuplje od zdravlja stanovništva, ustvrdio je župan.

Projekt sanacije predstavila je načelnica Sektora za EU fondove Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić, navodeći da je izvođač radova odabran na javnom natječaju zajednica ponuditelja koju čine GK Grupa iz Varaždina, slovenski EKOMO i IVICOM Consulting iz Zagreba.

Rok za dovršetak radova 54 mjeseci

Rok za dovršetak radova je 54 mjeseci, 85 posto investicije osigurano je iz EU fondova, a ostalo će pokriti Fond.

Iz jame će se odstraniti plutajući ugljikovodici iz najvišeg sloja te prevesti i spaliti izvan Hrvatske, a potom će se iskopati sloj mekog katrana te također spaliti izvan Hrvatske.

Usporedo s tim crpit će se otpadne vode, pročišćavat će se i filtrirati kroz posebne filtere. Donji sloj skrutnutog katrana ostavit će se u jami koja će se zatrpati kamenim inertnim materijalom te površinskim brtvenim slojem sa sustavom odvodnje oborinskih voda.

Slijedi projektiranje i ishođenje građevinskih dozvola te hidrogeološki istražni radovi, a početak same sanacije se planira do kraja 2022. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!