Do kraja srpnja bi trebala biti gotova "najskuplja prometnica"

14.03.2023.

12:26

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Dnevnik/HRT/A.S.

Gradnja "najskuplje ceste" u Hrvatskoj

Gradnja "najskuplje ceste" u Hrvatskoj

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Državna cesta D403 najskuplja je prometnica u zemlji. Vrijedna je više od 70 milijuna eura, gradi se u Rijeci, a trebala bi biti gotova do kraja srpnja. Povezat će riječku luku i kontejnerski terminal Zagreb Deep Sea s riječkom obilaznicom i tako rasteretiti gradske prometnice. 

Nadvožnjak, dva kružna raskrižja, dva vijadukta, mnogo potpornih zidova te dva tunela na dionici od nepuna 3 kilometara državne ceste D403.

Jedan je ovo od najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj ostvaren sredstvima Europske unije. Tunel Podmurvice dug je 1260 metara, prati i manji tunel od 800 metara za interventne pješačke izlaze.

 - Specifičnost je i to što tunel prolazi ispod Zvonimirove ulice na samo 6 metara nadsloja ispod jedne od glavnih prometnica u Rijeci. Na najbližem djelu neboder koji se vidi iza nas u Čandekovoj ulici s 22 kata, prošli smo na 14 metara bočno, rekao je Suad Julardžija, glavni inženjer za radove na tunelu Podmurvice. 

I dok je prije tegljačima trebalo i do pola sata da izađu iz grada, uskoro će preko D403 za samo nekoliko minuta biti na riječkoj obilaznici. Razlog jednomjesečnog kašnjenja završetka radova je "lockdown" tijekom pandemije. 

- To sada planirano malo produženje od mjesec dana je u stvari minorno za ovakvo kompleksno gradilište s takvim iznosom, s toliko instalacija s toliko rada u urbanoj sredini, rekao je Martin Abramović, Hrvatske ceste. 

U idućim mjesecima postavljat će se temelji za bukobrane, raditi na iskopima i sustavu odvodnje u tunelu, a slijedi i postavljanje električnih instalacija. 

 - Uvijek je bilo na gradilištu između 80 i 150 radnika. S time da sada u završnoj fazi kada kreću završni radovi na opremi, na svim sustavima za tunel, na sustavima za nadzor i kontrolu prometa na trasi, taj broj radnika će se povećavati, kazao je Abramović.

Puštanjem u promet ceste D403 Rijeka će napokon dobiti prometni pravac gospodarski iznimno važan za sav teretni i lučki promet, ali i mrežu prometnica oko cijelog gradskog područja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!