12:19 / 16.07.2019.

Autor: M.Š./Hina/HRT

"Do kraja tjedna moguća izvanredna saborska sjednica"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru Petrov je ponovio stajalište Mosta da je Marićeva ostavka iznuđena bez konkretnih odgovora na afere.
Novinari su ispred Banskih dvora postavljali pitanja predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

On je poručio "da se nada da bi do kraja ovoga tjedna mogli imati izvanrednu saborsku sjednicu".

Na upit je li ga ostavka Gorana Marića iznenadila rekao je da mu je "teško govoriti u kategorijama iznenađenja".

- Nije mu bila laka odluka, koju je očito on sam donio. Ako je dao ostavku, vjerojatno je procijenio da je sazrelo vrijeme za ostavku i o tome je razgovarao s premijerom, rekao je Gordan Jandroković.

O mogućem pokretanju procesa od strane USKOK-a protiv Marića, Jandroković unaprijed nikome ne želi suditi.

- Za to postoje nadležne državne institucije, zaključio je i ušao u zgradu Vlade.

Butković: Radim svoj posao kao i drugi kolege ministri

Na upit ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, smatra li da bi rekonstrukcija trebala obuhvatiti i njegovo ministarstvo, kazao je da onaj tko radi rekonstrukciju mora na ta pitanja odgovarati.

- Radim svoj posao kao i druge kolege ministri. Onaj tko radi rekonstrukciju mora i na ta pitanja odgovarati. Ne mogu odgovarati na pitanja rekonstrukcije Vlade kada ja nisam zadužen za to, kazao je.

Butković je rekao da je dobro surađivao s ministrom državne imovine u ostavci Goranom Marićem budući da je Ministarstvo državne imovine jako bitno u rješavanju imovinsko-pravnih pitanja kod velikih projekata.

Divjak: Imala sam život prije ministarske pozicije, imat ću i nakon toga

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak također je dobila pitanje je li znala da će se dogoditi ostavka Gorana Marića.

- Nisam znala kad će se točno dogoditi, ali naravno da je bilo očekivano. Ipak se očekuje da svatko od ministara komunicira o takvim stvarima na vrijeme, jasno i s punim integritetom.

Što se tiče rekonstrukcije Vlade, Divjak dodaje da nema nikakve informacije.

- Ja sam ministrica, ne pregovaram u ime koalicijskih partnera. Bavim se svojim poslom.

Dobila je i pitanje je li sigurna u svoju poziciju.

- Dva smo puta dobili pozitivno izvješće Europske komisije da smo na pravom putu. Treba osigurati provedbu reforme, a pozicije nisu nešto o čemu vodim brigu, niti neću. Važno je što se dobiva kada je netko na toj poziciji. S ovime što mi radimo Hrvatska dobiva puno. Što se mene osobno tiče. Imala sam život i prije ministarske pozicije, a siguran sam da ima posla za mene u sustavu s obzirom na karijeru, i nakon toga.

Mostovci žele izbore

Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je da bi umjesto najavljene rekonstrukcije Vlade sam premijer Andrej Plenković trebao podnijeti ostavku i tako preuzeti odgovornost.- Korektno je da ostavku da sam predsjednik Vlade. Sjetite se koliko puta je ta osoba rekla da je to njegova Vlada, tri godine to ponavlja, pa ako je to njegova Vlada, onda je sve što se događa je njegova odgovornost i neka je izvoli podnijeti umjesto da se skriva iza skuta famozne rekonstrukcije, rekao je Petrov komentirajući odlazak ministra državne imovine Gorana Marića.

Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru Petrov je ponovio stajalište Mosta da je Marićeva ostavka iznuđena bez konkretnih odgovora na afere.

- Neprihvatljivo je da Vlada govori o medijskim hajkama, sabotažama i sl. Vrijeme je da javnost konačno dobije konkretne odgovore na afere, koje cijelo vrijeme pokušavaju sakriti pod tepih, poručio je Petrov dodavši da konkretne odgovore mogu dati samo policija i Državno odvjetništvo.

Bivši ministar Lovro Kuščević čak je dobio nagradu, mjesto u Hrvatskom saboru, možda zato da budu otežane kaznene prijave ili bilo kakvi sudski procesi, ocijenio je čelnik Mosta. S obzirom na sve afere i nesposobnost "minimum minimuma" je da uz ministre koji su sami otišli odu još četiri - Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić, Milan Kujundžić i Marko Pavić, smatraju u Mostu.

Petrov je potvrdio da je Most prikupio potpise za opoziv ministara Pavića i Kujundžića, ali pričekat će sa slanjem opoziva u saborsku proceduru jer možda u međuvremenu odu samoinicijativno.

- Lavina je krenula, svaki tjedan ministar jedan, rekao je Petrov. On nije znao odgovoriti kada će se održati izvanredna sjednica Sabora, ovaj ili idući tjedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!