16:59 / 19.09.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Do obnove crkve u Žažini, vjerski obredi u montažnom objektu

Crkva u Žažini

Crkva u Žažini

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL, arhiva

U potresu na području Sisačke biskupije stradalo je čak 30 župnih crkvi, od kojih ih je samo nekoliko vraćeno u funkciju.

Kako bi se mogli obavljati vjerski obredi, biskupija je izgradila 14 montažnih objekata, koji se postupno stavlju u funkciju.Tako je danas biskup Vlado Košić služio misno slavlje u privremenom bogoslužnom prostoru župe Žažina, tijekom kojeg je taj novi prostor i blagoslovio.

U koncelebraciji je bio domaći župnik vlč. Ilija Piličić koji je pozdravio biskupa i zahvalio mu na svemu što on osobno i biskupija čine za tu župnu zajednicu teško stradalu u potresu.

Biskup Košić napomenuo je kako je prošle nedjelje sudjelovao na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu u Budimpešti, kako bi osobno zahvalio Mađarima na odluci da financiraju obnovu teško oštećene crkve u Žažini. U nastavku je rekao da u vrijeme dok se crkve na obnove, treba izgrađivati živu Crkvu.

- Mi smo ta živa Crkva i zato ove nedjelje koje su pred nama želim utvrditi tu našu zajednicu kako bismo svi zajedno išli Kristovim putem, kako nas on uči, da bismo bili njegovi učenici. Mogli bismo reći da su ove nedjelje kroz godinu Isusova škola, kako je to znao reći fra Bonaventura Duda, rekao je

- Mi smo, istaknuo je biskup, "zapravo učenici Kristovi cijeli naš život, a kako ćemo znati što Isus od nas želi? Tako da čitamo Božju Riječ i da o njoj razmišljamo".

- Mi svake nedjelje čitamo Božju Riječ da bismo se duhovno hranili tim blagom koje nas može izgraditi da budemo dobri Isusovi učenici. Ovu sam pastoralnu godinu u biskupiji proglasio Godinom Božje Riječi. Želja nam je da tu Božju Riječ još više razmatramo i po njoj živimo i zato bi bilo dobro da svaka obitelj ima Bibliju, da se ona čita, o pročitanom razmišlja i moli, poručio je biskup Košić.

Inače, crkva sv. Nikole u Žažini teško je oštećena za prvoga razornog potresa. Četvero mještana, neposredno nakon potresa, razgledavalo je crkvu, a kada se opet počela urušavati, uspjeli su pobjeći, ali je pritom smrtno stradao orguljaš, kojeg je poklopio urušeni strop sa zvonikom. Obvezu da će u sklopu humanitarne akcije pomoći obnoviti crkvu, najavila je Mađarska. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!