Do ponoći dostupna uvjerenja iz kaznene evidencije za kandidiranje na izborima

10:08 / 29.04.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Potreban je izvod iz kaznene evidencije

Potreban je izvod iz kaznene evidencije

Foto: Ministarstvo pravosuđa / HRT

Ministarstvo pravosuđa i uprave izvjestilo je da se uvjerenja iz kaznene evidencije u svrhu kandidiranja na lokalnim izborima mogu zatražiti još danas, do ponoći.

Zahtjev se može podnijeti putem sustava e-Građani ili u sjedištu bilo kojeg općinskog suda ili njegovoj stalnoj službi neovisno o prebivalištu. Izdavanje potvrde i posebnog uvjerenja oslobođeno je od plaćanja sudskih i upravnih pristojbi.


U Ministarstvu podsjećaju kako uvjerenje koje izdaje općinski sud da se protiv podnositelja zahtjeva ne vodi kazneni postupak (tzv. uvjerenje o nekažnjavanju) nije valjano uvjerenje u svrhu kandidiranja na lokalnim izborima.


Posljednje izmjene Zakona o lokalnim izborima predviđaju da se na izborima ne mogu kandidirati pravomoćno osuđeni na najmanje šest mjeseci zatvora ili oni kojima je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!