07:49 / 24.10.2018.

Autor: P.F./HRT

Do razvoja otoka zajedničkim mjerama lokalne samouprave i države

-

-

Foto: - / -

Radna mjesta i stambeno pitanje ključni su za život na otocima, a u politiku razvoja otoka trebaju se uključivati i jedinice lokalne samouprave, a ne samo država, smatra predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.
Vlada će u petak na Hvaru u sklopu Dana turizma predstaviti prijedlog zakona o otocima. Posljednji put donesen je prije 20 godina. U zemlji s tisuću otoka život na njima nije tako jednostavan. U Hrvatskoj je 47 naseljenih otoka, a njihovi stanovnici svakodnevno se suočavaju s brojnim problemima.

Koliko će im novi zakon o otocima pomoći i koje su sve novine, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Tajana Huzak, predsjednik Otočnog sabora Denis Barić i gradonačelnik Visa Ivo Radica.

"Dobri rezultati se već vide, ali je to dugoročna politika gdje će se oni pravi rezultati vidjeti tek za 10-15 godina. Na otocima su radna mjesta i rješavanje stambenog pitanja ključne stvari", odgovorio je Radica na pitanje ima li već rezultata od uvođenja potpore od 176.000 kuna za rođenje trećeg djeteta.

Ključni problemi građana na Visu su da morate stvoriti pozitivnu klimu, stvarati mogućnosti za radna mjesta. Pozdravljam donošenje novog zakona o otocima, pogotovo upravu za otoke, ali smatram da moramo donijeti još niz mjera.   Primjerice, treba se preko ministarstva mora, prometa i infrastrukture osigurati da se morske luke i pomorsko dobro daju na upravljanje jedinicama lokalne samouprave. Pozdravljam mjeru Ministarstva poljoprivrede koje je vratilo poljoprivredno zemljište pod ingerenciju lokalne samouprave. Moramo regulirati boravišnu pristojbu za nautičare, da bude ista kao i boravišna pristojba za stacionarne goste, jer smo lani imali oko milijun kuna prihoda, a dobili smo samo 60.000 kuna od boravišne pristojbe. Imamo još nekoliko mjera koje bismo mogli realizirati preko ministarstava, sa zakonom o otocima i Upravom dobili bismo kompletnu reformu kojom bismo ojačali jedinice lokalne samouprave, smatra Radica.

U izradu novog zakona uključili su se svi sudionici koji mogu pomoći da život na otocima postane kvalitetniji, konkurentniji, inspirativniji i da privuče nove stanovnike. Rađen je gotovo dvije godine, radna skupina imala je više od 60 članova. Uključena su bila sva tijela javne i državne uprave, regionalna i lokalna samouprava, civilno društvo, znanstvena zajednica - svi oni koji mogu doprinijeti da svojim prijedlozima i promišljanjima ovaj zakon učine boljim i konkretnijim i da se u nekom trenutku mjere mogu i provoditi, rekla je Huzak.

Još mnogi dijelovi otoka ili pojedini otoci nisu spojeni na vodovod. Voda se i danas dovozi vodonoscima i cijena se subvencionira. Sva stečena prava otočana neće se zanemariti, nego će se unaprijediti novim zakonom, a  subvencije se uvode i za otočna gospodarstva, objasnila je Huzak. 

U demografsku politiku i kompletnu politiku razvoja otoka trebaju se uključivati i jedinice lokalne samouprave, a ne samo država. Kad je riječ o zakonu o otocima, možemo biti zadovoljni 90%. Nismo zadovoljni zbog problema lovstva i neautohtone divljači na otocima. Novi zakon odmah će u startu pomoći otočanima u poreznoj politici jer dolazi do promjene indeksacije, posebno na otocima koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave na kopnu, rekao je Barić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!