18:44 / 25.11.2019.

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/IMS/HRT

Do subote besplatno na tehnički pregled

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vozači čija su vozila neispravna neće biti kažnjeni, nego će dobiti preporuku da uklone utvrđene kvarove na vozilu.
Počeli su Dani tehničke ispravnosti vozila. Vozači do subote u 168 stanica za tehnički pregled - mogu besplatno provjeriti kočnice, gume, upravljački mehanizam.

Akciju organiziraju MUP, HAK, Centar za vozila i stanice za tehnički prgled. Upozoravaju da su ispravna vozila ključna za sigurnost u prometu. A s tim u Hrvatskoj ne stojimo dobro.

Davorin Marković vozi automobil star 17 godina kojim je prešao 350 tisuća kilometara. Još ga želi voziti, ali boji se da nije potpuno ispravan, što je na kontroli i potvrđeno.

Lani je tijekom akcije pregledano više od 15 tisuća vozila. Utvrđeno je da je prosječna starost vozila oko 15 godina, a svako treće na kontroli proglašeno je neispravnim.

- Najveći broj nedostataka je uočen na kočionim instalacijama - 25 posto vozila, zatim slijedi svjetlosna signalizacija - na 20 posto vozila a potom problem s kotačima i pneumaticima na 13 posto vozila, kaže Luka Dorić iz Centra za vozila Hrvatske.

Vozači čija su vozila neispravna neće biti kažnjeni, nego će dobiti preporuku da uklone utvrđene kvarove na vozilu. Pregled je besplatan, a svi vozači koji pristupe akciji dobit će na poklon tekućinu za pranje vjetrobranskih stakala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!