Do travnja će biti obnovljena zgrada Doma zdravlja u Glini

27.09.2022.

14:43

Autor: Hina/HRT

Ivan Celjak

Ivan Celjak

Foto: Nikola Čutuk / PIXSELL

U travnju iduće godine trebala bi biti gotova obnova objekta Doma zdravlja u Glini, koji je tijekom potresa pretrpio velika oštećenja, pa su brojne ambulante morale biti izmještene u prikladnije prostore.

Budući da obnovu provodi Sisačko-moslavačka županija, kako teku radovi, u utorak je došao vidjeti župan Ivan Celjak sa suradnicima.


Celjak je u obilasku gradilišta naglasio kako su u objektu, prije potresa, djelovale ambulante opće medicine, ginekološka, pedijatrijska ambulanta, laboratorij, patronaža i Zavod za hitnu medicinu.


- Za ambulante Doma zdravlja u Glini i za Zavod za hitnu medicinu pronašli smo i u kratkom vremenu uredili zamjenske prostore, rekao je i dodao da se sada radi na cjelovitoj obnovi zgrade Doma zdravlja.


Učvršćuje se temelj, nosivi zidovi, rade se novi nosivi zidovi. Od samog prizemlja pa sve do krova zamijenit će se stolarija, urediti sanitarni čvorovi i staviti nova fasada.


- Glina će ovom obnovom dobiti novu zgradu Doma zdravlja, rekao je Celjak.


Vrijednost radova je 11,5 milijuna kuna, a završetak se očekuje u travnju iduće godine. Projekt je financiran sredstvima Fonda solidarnosti.


Glinski gradonačelnik Ivan Janković rekao je kako je "najvažnije da je obnova u postupku, pogotovo obnova javnih zgrada iz područja zdravstvene skrbi i da se što prije u svoje prostorije vrate djelatnici".


Pogotovo su važne ambulante opće prakse i laboratorij, patronaža i hitna pomoć. Važno je da građani ponovno dobiju zdravstvene usluge u središtu grada, dodao je.


Župan Celjak ponovio je kako su obrazovanje i zdravstvo u nadležnosti županije, pa se odmah krenulo u obnovu zdravstvenih i obrazovnih objekata.


- Nakon potresa obnovili smo 14 objekata na području zdravstva, među kojima šest objekata Neuropsihijatrijske bolnice Popovača, te odjele pulmologije, kirurgije i dermatologije u Sisku. 


- U tijeku su radovi na zgradi Odjela interne medicine. Uskoro očekujemo i početak radova na zgradama Odjela pedijatrije i stare interne u Sisku, rekao je.


Spomenuo je kako su počeli radovi na zgradi Nove bolnice u Petrinji, a uskoro se očekuje i početak radova na Staroj internoj u Petrinji, te na izgradnji novog Doma zdravlja u Petrinji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!