15:56 / 10.07.2018.

Autor: M.M./Hina

Do zime za kostajničke stradalnike od klizišta trajno rješenje

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Do početka zime svih devet obitelji iz Hrvatske Kostajnice stradalih od klizišta tla u ožujku, kada su njihove obiteljske kuće potpuno ili djelomično uništene, bit će trajno i kvalitetno zbirnuto.
Do početka zime svih devet obitelji iz Hrvatske Kostajnice stradalih od klizišta tla u ožujku, kada su njihove obiteljske kuće potpuno ili djelomično uništene, bit će trajno i kvalitetno zbirnuto, rekli su u Kostajnici ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Oni će biti zbrinuti u kućama u državnom vlasništvu, za koje su projekti obnove pri kraju i uskoro će početi njihovo uređenje.

Prije tri mjeseca devet je obitelji u samo nekoliko minuta tada ostalo bez svoje imovine, a Vlada je obećala trajno riješiti njihovo stambeno pitanje. Do danas jedna od tih obitelji već je trajno zbrinuta u Petrinji, a domovi ostalih obnavljaju se.

Ovom prigodom ministar Štromar uručio je gradonačelniku Odluku o sufinanciranju projekta sanacije klizišta te Odluku o sufinanciranju projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. Nakon sanacije klizišta, gradska će vlast donijeti odluku o namjeni tih parcela, koje će ostati u vlasništvu prijašnjih vlasnika.

Prije Hrvatske Kostajnice Štromar i Mažar posjetili su Petrinju, gdje su gradonačelniku Darinku Dumboviću simbolično predali odluku o sufinanciranju projekta sanacije klizišta i projekta Investicijsko održavanje dijela sustava javne rasvjete u naseljima Luščani i Nebojan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!