"Dobre škole nema bez dobrog ravnatelja"

10.10.2018.

07:49

Autor: I.M./HRT

default error photo
Naša Sunčica Findak jutros je sa svojim gostima u "Dobrom jutru" razgovarala o položaju ravnatelja u školama.
Naša Sunčica Findak jutros je sa svojim gostima u "Dobrom jutru" razgovarala o položaju ravnatelja u školama.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola, rekla je kako nije lako doći iz razreda na mjesto ravnatelja. Za taj posao nisu educirani, tek od nedavno postoji modul usavršavanja za ravnatelje u prvom mandatu. Više-manje prepušteni smo sami sebi i učenju na vlastitim pogreškama, dodala je Hitrec. Rekla je kako se bore za uvođenje licenciranja za ravnatelje, kvalitetnu profesionalizaciju njihova rada, no iz potpuno nepoznatih razloga to se tumači kao njihova borba za položaje. 

Mi se borimo za kvalitetnu školu i za unapređenje kvalitete vođenja škole jer nema dobrih škola bez dobrog ravnatelja, istaknula je Hitrec.

Dalibor Vukalović, ravnatelj Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole, komentirao je nedavno objavljeno istraživanje koje je pokazalo da profesore prije svega zlostavljaju kolege, zatim ravnatelji, roditelji pa djeca. Zlostavlja ih zapravo sustav u kojem rade, a onda se to očituje i u međuljudskim odnosima, stradaju oni koji su ti najbliži, rekao je Vukalović. Ne vjeruje da se u obrazovanju skupio velik broj zlostavljača, znatno veći nego u bilo kojim drugim strukturama. Pod neuređenošću sustava misli prije svega na prečeste izmjene zakona i pravilnika koje donose više štete nego koristi. 

Srednja škola Prelog jedina je u Međimurskoj županiji u kojoj se provodi projekt "Škole za život". O rezultatima ove eksperimentalne faze, kaže ravnatelj Tomislav Gregur, moći će govoriti potkraj godineNastavnici su se pripremali tijekom svibnja i cijelo ljeto. U prednosti je ubrojio to što nastavnici imaju veću slobodu organiziranja nastave, veću slobodu u primjeni metoda te sami mogu  organizirati školsku godinu kako im odgovara. Učenici bi trebali imati olakšane školske torbe, a trebalo bi im se olakšati i učenje gradiva, rekao je ravnatelj Grgur.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!