Dobronić: Raspravljano o zastarama na Vrhovnom sudu

12.07.2022.

15:48

Autor: P.F./Hina

Radovan Dobronić

Radovan Dobronić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić je, reagirajući na medijske napise o dva slučaja koja su završila u zastari, priopćio da je odmah nakon saznanja o tome sazvao sjednicu Kaznenog odjela s temom nastupanja zastare u kaznenim postupcima pred najvišim sudom.

Kako je navedeno u priopćenju objavljenom na stranici Vrhovnog suda sjednica je, 6. srpnja, održana u prisutnosti svih sudaca Kaznenog odjela te je svaki sudac izložio na koji način gleda na ovaj problem te je li se do sada susreo s takvom situacijom i iz kojih razloga.

Nakon sjednice predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić je dao nalog predsjedniku Kaznenog odjela, sucu Damiru Kosu da izradi za svakog suca ponaosob i zbirno za cijeli Kazneni odjel preglednu tablicu iz koje će biti vidljivi datumi kada istječu zastarni rokovi u svakom pojedinom predmetu.

Predsjednik Vrhovnog suda RH je također naložio Kaznenom odjelu promjenu metode rada na način da svaki sudac radi prioritetno na onom predmetu u kojem prijeti zastara, ako treba i samo na njemu, dok u takvoj situaciji drugi suci Kaznenog odjela trebaju priskočiti u pomoć tom sucu i raditi na drugim njegovim predmetima.

Dodaje i da je sucima Kaznenog odjela iznio svoj stav o potpunoj neprihvatljivosti opisane pojave te je naglasio da više niti jedan predmet u fazi odlučivanja pred Vrhovnim sudom ne smije pasti u zastaru.

Predsjednik Vrhovnog suda RH je na ovaj način nastojao problem riješiti konstruktivno i u dobroj vjeri, dakle, poboljšanjem metode rada i bez pokretanja bilo kakvih stegovnih postupaka protiv sudaca ili smjene predsjednika Kaznenog odjela, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!