Dobronićeve izmjene u Vrhovnom sudu

07.07.2022.

17:11

Autor: HRT/Hina

Vrhovni sud

Vrhovni sud

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić smijenio je suca Damira Kosa s dužnosti predsjednika kaznenog odjela najvišeg suda, a Marina Mrčelu s mjesta šefa Odjela za praćenje europskih propisa i sudske prakse sudova pri Vijeću Europe i Europske unije.


Dobronić je kazao da su suci Kos i Mrčela svojim izjavama i postupcima doveli do toga da je izgubio povjerenje u njih kao u svoje najbliže suradnike. Stoga nisam imao drugog izbora, kazao je Dobronić.

Dobroniću neprihvatljive izjave sudački dvojac iznio je, među ostalim, na nedavnom okruglom stolu organiziranom na Vrhovnom sudu O izvansudskim aktivnostima sudaca.

Među ostalim, Dobronić je tada kazao da je u većini europskih zemalja sucima zabranjeno dodatno zarađivanje na arbitražama, u ostalima je dopušteno uz strogo propisane uvjete, ali da nigdje osim u Hrvatskoj nema ovakvog rješenja totalne slobode.

Osim arbitraža Dobronić želi utvrditi i pravila za plaćena predavanja i objavljivanje stručnih članaka, ali i zapošljavanje obitelji i bliskih osoba u pravosudnom sustavu.

Sve to bile su i teme upitnika koje je ranije poslao predsjednicima sudova, a za koji Dobronić kaže da mu nije bila svrha prikupljanje osobnih podataka već donošenje ograničenja koja proizlaze iz potrebe da sudac u cijelosti zadrži svoju profesionalnu poziciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!