Dobroslavić: Izgradnja zračne luke kod Trebinja mogla bi nanijeti ekološku štetu rijeci Ombli

13:02 / 22.06.2022.

Autor: Studio 4/IMS/HTV/HRT

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Sa prepunim Stradunom Dubrovnik je navukao svoje poznato turističko lice. Čini se kako je sada sve kao i one 2019. godine s kojom se sve uspoređuje.

Dubrovačka sezona krenula je jako dobro, međutim, s druge strane granice sve su jače glasine o izgradnji aerodroma u blizini Trebinja. Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić kaže kako Dubrovčani nisu protiv izgradnje zračne luke, već u protiv lokacije kod naselja Taleža gdje bi se ona trebala izgraditi.

- Ta se lokacija nalazi pet i pol kilometara od izvorišta Omble. Budući da je to druga zona vodozaštite prema istraživanju iz ’91 godine, pokazuje se da bi ta investicija bila ugroza za izvorište Omble koje je izvor opskrbe vodom cijelog dubrovačkog područja – od Stona do Prevlake. Ne smijemo dopustiti ništa što bi to ugrozilo. Očekujemo da u Republici Srpskoj, odnosno BiH, to razumiju i nađu odgovarajuću lokaciju za zračnu luku, ako ju žele graditi, ističe Dobroslavić.

Prema međunarodnim i bilateralnim propisima, dodaje, čelnici Republike Srpske kontaktiraju s državnim tijelima u RH – prvenstveno s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, te Ministarstvom vanjskih i europskih poslova.

- Prema ESPO konvenciji, ako se neki projekt realizira blizu granice, nužno je kontaktirati i drugu državu, s druge strane granice, i s njom usuglasiti da takav projekt neće imati negativne utjecaje na tu zemlju, napominje. To je nužno i u ovom slučaju, naglašava, i taj je postupak u tijeku. Mi smo u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja iznijeli naša stajališta da je za nas projekt neprihvatljiv na ovoj lokaciji. Na sastanku smo zaključili da je to stav i ministarstva, te će oni uputiti takvo očitovanje prema Republici Srpskoj i obavijestiti Europsku Komisiju – BiH već sada mora pokazati da poštuje europske norme, budući da želi ući u Europsku Uniju, zaključuje Dobroslavić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!