19:41 / 18.01.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Dobrović: Kotač je stao, stoji već godinu i pol dana

-

-

Foto: - / -

Ne učimo iz tuđih iskustva, ne učimo ni iz svojih - pogledajmo centar Marišćina - jedan prototip promašenog koncepta, rekao je Slaven Dobrović.
Do 2020. godine Hrvatska mora odvojeno prikupljati 50 posto komunalnog otpada. Lani je dostignuto 28 posto. Je li godinu dana dovoljno da se postignu zadani ciljevi i što će biti ako se to ne ostvari?
Kasnimo s provedbom sustava gospodarenja otpadom, cijene će rasti
Sabor je danas raspravljao o izmjenama Zakona o održivom gospodarenju otpadom, oporba je izmjene ocijenila kozmetičkima, a građani se pribojavaju većih računa za odvoz otpada.

Od 556 jedinica lokalne samouprave čak 436 odlaže otpad u tuđem dvorištu, za takvo odlaganje se uvodi posebna naknada.

- Izmjene su bile usmjerene na što brže i učinkovitije postizanje ciljeva vezani za gospodarenje komunalnog otpada. Naglasak je na odvojeno prikupljanje na kućnom pragu. Pokušali smo i umanjiti neke administrativne procedure kako ne bi trebale posebne dozvole za kompostiranje, nego da se mogu izvoditi na puno jednostavniji način - izjavila je u Temi dana Anamarija Matak, pomoćnica ministra zaštite okoliša.

Mostov saborski zastupnik Slaven Dobrović smatra da predloženi zakon donosi tek kozmetičke promjene te da je komunalni sustav gospodarenja otpadom u nezavidnoj situaciji.

- Neobično je da danas na početku 2019. još uvijek čekamo javni poziv za financiranje one infrastrukture koja jedina može osigurati promjenu statistike. Ne učimo iz tuđih iskustva, ne učimo ni iz svojih - pogledajmo centar Marišćina - jedan prototip promašenog koncepta. Mnoge jedinice lokalne samouprave nažalost još uvijek gledaju na takve centre kao jedino rješenje.

Matak je odgovorila da su u tijeku javni pozivi te da odluka o financiranju za spremnike nije poništena kako što se danas špekuliralo.

- Iako jedinice lokalne samouprave imaju u svoje nadležnosti gospodarenje komunalnog otpada, bitno je reći kako smo mi svjesni da oni to ne mogu napraviti sami, obaveze su veliki, ciljevi su izazovni. Nema jedinstvenog rješenja za 556 jedinica lokalne samouprave - naglasila je. Na pitanje je li 50 posto do 2020. odvajanje otpada dostižno gosti imaju različite odgovore.

-Na ovakav način definitivno ne, kaže Dobrović. Kotač je stao, stoji već godinu i pol dana, stvari se ne rade ispravno. Primjerice, Fond priprema jedan mega poziv za preko milijun posuda što znači da domaći proizvođači se neće moći javiti jer neće biti u mogućnosti da ih u kratko vrijeme isporuče. To je jedan sasvim krivi pristup - nude se posude, ne spominju se uopće sortirnice, one moraju biti u paru, samo tako odvojeno prikupljeni papir se može konvertirati u robu koja je vrijedna na tržište - izjavio je Dobrović.

Pomoćnica ministra zaštite okoliša pak naglašava kako rade sve što je u njihovim mogućnostima da do 2020. ostvare taj cilj i napominje kako se ne može u godinu dana napraviti ono što su druge države radile desetak godina.

- Održali smo sastanak sa svim gradovima koji su zainteresirani za gradnju sortirnica i poziv se organizira u suradnju s njima. Projekti i poziv se pripremaju paralelno. U trenutku kada poziv bude objavljen, imamo spremne i pripremljene projekte. - istaknula je Matak.

- Predugo sve to traje a problemi se gomilaju. Ne shvaća se da se ne može napraviti bez sustavnog pristupa - posude, vrećice, sortirnice - zaključio je Dobrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!