Zbog kojih simptoma se pacijenti javljaju u postcovid ambulante?

12.02.2022.

19:53

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka

Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka

Foto: Dnevnik / HTV

Post-COVID sindrom češći je nakon što se prebole teži oblici COVID-a. No, primjećuje se i kod mlađih pacijenata s blažim oblikom infekcije javlja u znatnom postotku. Čak ih dvadeset posto prijavljuje neurološke smetnje. HRT-ova novinarka Jelena Tomas kazala je da su više od godinu dana u riječkom KBC-u otvorene tri post-COVID ambulante. Pulmološka, neurološka i pedijatrijska, odnosno dječja post-COVID ambulanta. Predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka i voditeljica neurološke post-COVID ambulante Vladimira Vuletić kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako ta ambulanta broji više od 400 pacijenata. 

Pacijenti su se obrađivali preko dnevne bolnice. To su ljudi koji su imali blaži ili srednje teški oblik COVID-a, a najviše se radi o mlađoj, odnosno radno sposobnoj skupini.

- To ih dosta ometa u funkcioniranju i radu, te narušava kvalitetu života, poručila je doc. prim. dr. sc. Vuletić.

Pacijenti se najčešće javljaju zbog glavobolja, vrtoglavice, smetnji mirisa, anksioznosti, depresije, problema sa spavanjem, pamćenjem i koncentracijom.

Svaki pacijent imao je probleme i s umorom.

- Neobjašnjivi umor, ali ima pacijenata koji imaju ozbiljnije smetnje. Primjerice, slabosti ruku i nogu, ali obično su ti pacijenti imali teži oblik bolesti, naglasila je predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka.

Pacijentima se napravi cijela neurološka obrada. Rade se i razna istraživanja da se dođe do nekih novih spoznaja.

Oporavak je individualan za svakog pacijenta, neki se oporavljaju tri mjeseca, neki šest, a ima pacijenta koji smetnje imaju već godinu dana.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!