Documenta: 70% suđenja za ratne zločine provedeno u odsutnosti optuženika

04.07.2022.

13:28

Autor: Hina/HRT

U Kući ljudskih prava predstavljen je izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine

U Kući ljudskih prava predstavljen je izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine

Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Documenta i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek u ponedjeljak su predstavili izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine 2020. i 2021. te pritom istaknuli da je 70 posto kaznenih postupaka protiv pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i JNA provedeno u njihovoj odsutnosti.

- Trend suđenja u odsutnosti u predmetima ratnih zločina i dalje je dominantan. Zabilježen je isključivo u kaznenim postupcima koji se provode protiv pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i JNA. U izvještajnom razdoblju, na razini četiri nadležna suda, 41 od 59 ili 70 posto kaznenih postupaka provedeno je protiv nedostupnih optuženika, rekla je Vesna Teršelič iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

Izvijestila je da su tijekom 2020./2021. pred četiri nadležna županijska suda pratili kaznene postupke u 59 predmeta od kojih su 44 bila u 2020. Od ukupnog broja praćenih postupaka 40 (91 posto) ih je bilo protiv pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i JNA, dok je tijekom 2021. bilo 38 (90 posto) takvih postupaka.

U isto vrijeme, po četiri kaznena postupka vodila su se protiv pripadnika hrvatskih postrojbi i HVO-a, postupci protiv Branimira Glavaša, za zločine u Lori i u Kulinama.

Ukupno, kazneni postupci provodili su se protiv 174 optuženika - 77 optuženika suđeno je tijekom 2020., od čega su 63 osobe pripadnici srpskih paravojnih postrojbi/JNA, dok su tijekom 2021. postupci vođeni protiv 101 optuženika, od čega protiv 88 pripadnika srpskih paravojnih postrojbi/JNA.

Osuđeni u odsutnosti mogu pokrenuti obnovu postupaka 

Ocijenivši da suđenja za ratne zločine više nisu prioritet hrvatskog pravosuđa nakon što je Hrvatska postala članicom EU-a, Teršelič je zaključila da se interes javnosti smanjio jer se većina postupaka vodi u odsutnosti optuženika.

- Suđenja u odsutnosti vrlo su teško prihvatljiva jer osuđeni u odsutnosti mogu pokrenuti obnovu postupaka, kazala je Teršelič ocijenivši suđenja za ratne zločine "sporim približavanjem pravdi". 

Veselinka Kastratović
iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek upozorila je na slabosti i nedovoljnu suradnju regionalnih pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina.

- Najviše smeta što postoji niz potpisanih sporazuma i konvencija o suradnji pravosuđa u regiji, a te suradnje nema, kaže Kastratović.

Upozorila je da brojni svjedoci zločina od prije gotovo 30 godina nemaju želje ni volje svjedočiti, kao i na još brojne nerazjašnjene okolnosti ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl Kira 1991.

- Procesuiran je njegov ubojica, no tko stoji iza ubojstva Reihla Kira i imamo li se uopće snage suočiti sa 'svojim' zločinima', poručila je Kastratović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!