Dodatne mjere spremne, troje bolesnika ima ozbiljniji oblik bolesti

08.03.2020.

16:55

Autor: S.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Nema novih oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. I dalje ih je 12 i svi su stabilno, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 16 sati.
Nema novih oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. I dalje ih je 12 i svi su stabilno, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 16 sati. Ministri unutarnjih poslova i zdravstva, Davor Božinović i Vili Beroš, istaknuli su da se prati teška situacija u Italiji i da će s obzirom na to biti aktivirane dodatne mjere ako budu potrebne.

- Granična policija pojačano obavlja kontrole. Apeliramo na građane da odgode putovanja u regije koje su žarište širenja koronavirusa. Objavit ćemo priopćenje koje su to regije u Europi i šire. Pratimo učinkovitost talijanskih mjera, a pojačano pratimo cijelu situaciju u toj državi. Ovisno o tome bit ćemo spremni predlagati mjere ukoliko budu potrebne. Mjere su spremne, kazao je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš ponovio je da nema novih oboljelih, da su provedena 327 testiranja i da je jedan u najavi.

- Epidemiološkim mjerama podvrgnuto je 4278 osoba. Budno pratimo situaciju u okruženju. Imamo spremne daljnje mjere ako budu bile potrebne, kazao je.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, izjavila je da su bolesnici stabilno, da je većina bolesnika u sva tri grada dobro, no i da ih troje ima nešto ozbiljniji oblik bolesti od ostalih.

- Još nitko od njih nije spreman napustiti bolnicu, ali su svi dobro, rekla je Markotić.

Naglasila je da je jako važno za rizične skupine ljudi da izbjegavaju veće skupove i da se moraju dobro čuvati.

Najavila je i kako će hrvatski bolesnici vjerojatno ući u kliničku studiju za novi lijek koji je u svijetu pokazao dobre rezultate u liječenju koronavirusa. Taj je lijek ispitan kod bolesnika koji se liječe od ebole dok je za koronu još je u ispitivanju, a rezultati studije bit će objavljeni krajem travnja, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!