"Dođe li do novog migrantskog vala, ovoga ćemo puta postupiti kao odgovorna država"

17.09.2019.

07:59

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Na konferenciji će sudjelovati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
U Zagrebu je održana prva međunarodna konferencija o domovinskoj sigurnosti. Na konferenciji pod nazivom "Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama" sudjelovali su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.



Na konferenciji su bili i stručnjaci iz EU-a i NATO-a iz područja sigurnosti i upravljanja krizama. Među njima su direktor za operacije i planiranje NATO International Military Staffa general Timothy Bevis, zamjenik generalnog direktora za sigurnost, migracije i unutarnje poslove EU-a Olivier Onidi te predstavnik Leiden Universityja iz Nizozemske prof. dr. Arjen Boin.

- Milanović: 2015. nismo mlatili ljude i znali smo što radimo

Gotovo svakodnevno smo suočeni s izazovima koji stavljaju naš sustav na kušnju. Izvlačimo iz svakog takvog slučaja lekcije. Učimo iz naših uspjeha, ali još više iz propusta i nedostataka. Valovi migranata iz Afrike i Azije, neizvjesnost do kada će Turska držati izbjeglice među granicama, drže nas u stanju stalne pripravnosti za moguću još jednu krizu koja bi mogla nalikovati na onu u 2015. godine. Tada nismo bili spremni za adekvatnu reakciju te se zasigurno razina neodgovornosti koji su pojedinci iskazali neće ponoviti. Hrvatska danas štiti svoju granicu istodobno štiteći najdulju vanjsku granicu EU. Ako do novog migrantskog vala dođe, ovog ćemo puta postupiti kao odgovorna država koje poštuje svoje granice i svoj suverenitet, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.



Krstičević: Domovinska sigurnost postala je Vladin brend

- Nije proteklo puno vremena kada se kod nas počelo ozbiljno govoriti o domovinskoj sigurnosti. Neki su to dočekali s oduševljenjem, neki sa znatiželjom, neki sa skepsom, nerazumijevanjem, a neki i sa suprostavljanjem. Iza svega stoji bio je sustavan analitički rad skupine ljudi, istaknuo je na početku ministar obrane Damir Krstičević, dodajući da je predsjednica u prvoj kampanji naglašavala da je Hrvatskoj potreban sustav domovinske sigurnosti kako bi se mogli nositi s ugrozama i rizicima.

- Imali smo neusklađeni, fragmentirani, reaktivni sustav koji treba niz poboljšanja da bi se to moglo zvati sustavom. Svatko je radio za sebe, nedostajalo je suradnje, koordinacije, kaže Damir Krstičević dodajući da je cilj da "budemo brži, bolji i spremniji od onih koji nam predstavljaju prijetnju. Otvorili smo novo poglavlje prije nekoliko godina kada smo počeli razmišljati o novom konceptu domovinske sigurnosti.

Božinović: Nećemo mijenjati politiku prema migrantima

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da Hrvatska neće mijenjati svoju politiku prema migrantima, koju je prepoznala i EK. Istaknuvši da se stalno jača zaštita granica od ilegalnih migracija, ali i omogućava integracija migrantima koji žele ostati. Božinović je dodao kako se prati sve što se događa na području Bliskog istoka i sjevera Afrike odakle dolaze migranti te da "u ovom trenutku nema neke neposredne opasnosti".

U slučaju ilegalnih prelazaka, istaknuo je, Hrvatska kao svaka suverena država štiti svoj teritorij te je u tom smislu ojačala ljudske i tehničke kapacitete. Dodao je kako povećanje netradacionalnih i transnacionalnih prijetnji, prirodne katastrofe, nelegalna trgovina narkoticima, naoružanjem, krijumčarenje ljudi, dezinformacije kampanje sve više dominiraju. Masovna migrantska kriza 2015. označila je svojevrsnu prekretnicu, istaknuo je Božinović.



-

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!