17:02 / 06.07.2020.

Autor: I.D./Vijesti/IMS/HRT/HINA

Dodig o aferi Agram: Nitko od mene nije tražio da zaposlim Colić

-

-

Foto: - / -

Suđenje Bandiću i njegovim suoptuženicima u aferi Agram nastavljeno je svjedočenjem bivšeg direktora zagrebačke Gradske plinare Dodiga koji je, unatoč ranijem priznanju u Uskoku, ustvrdio da ga nitko nije tražio da zaposli Colić.
Suđenje Milanu Bandiću i njegovim suoptuženicima u aferi Agram u ponedjeljak je nastavljeno svjedočenjem bivšeg direktora zagrebačke Gradske plinare Ante Dodiga koji je, unatoč ranijem priznanju u Uskoku, ustvrdio da nitko od njega nije tražio da zaposli Tihanu Colić.

- Nitko od mene nije tražio da zaposlim Tihanu Colić, kazao je Dodig i dodao:

- A gospodin predsjednik Skupštine Slobodan Ljubičić mi je preporučio. Sad, sve zavisi o dojmu. Kad vama kao članu Uprave, predsjednik Skupštine nešto preporuči, ovisi o čovjeku hoće li to shvatiti kao nalog ili kao preporuku.

- Ja sam to shvatio kao nalog predsjednika Skupštine Zagrebačkog holdinga koja je imenovala direktore trgovačkih društava, rekao je Dodig o navodnom inzistiranju tadašnjeg predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića za zapošljavanjem Tihane Colić.

Dodig je dodao da se Ljubičić u razgovoru s njim u vezi zapošljavanja Colić nije pozivao na Petra Pripuza, a ne sjeća se je li imao informacije iz kontakta s Ljubičićem da njega netko naziva kako bi zaposlio Colić. Uz to, Dodig se nije prisjetio ni SMS poruke koju je na njegov mobitel u prosincu 2013. poslao Ljubičić u kojem ga traži da zaposli Colić "da ga više ne zivkaju".

Na pitanje zamjenika ravnateljice Uskoka Svena Miškovića je li istog dana poslao SMS u kojem je drugom direktoru Gradske plinare Ivanu Toliću poručio da ima dopis za potpisivanje ugovora o radu za Colić s naznakom kako "gradonačelnik zna", Dodig je rekao da je riječ o njegovom blefiranju.

- Ma ja sam to blefirao. Poslao sam poruku Toliću jer je on bio u Vukovarskoj, a ja u Radničkoj, a znalo se dogoditi da se na toj relaciji zagube određeni dokumenti. Spomenuo sam gradonačelnika jer sam smatrao da ću ubrzati cijelu proceduru ako se pozovem na gradonačelnikov autoritet, ustvrdio je Dodig.

Na Miškovićevo pitanje o Ljubičićevoj poruci u kojoj je zatražio da za Colić "mijenja papire da bude zamjenica" i da "napravi to da ga ne maltretiraju pokrovitelji", Dodig je odgovorio da ne zna tko su bili pokrovitelji "ako ih uopće ima".

Uz to, dodao je da je nakon njegovog uhićenja u listopadu 2014. Colić postala direktorica, a kasnije i članica Uprave Zagrebačkog holdinga.

Dodig se krajem rujna 2018. nagodio s Uskokom i priznao da je na poticaj Ljubičića i poduzetnika Petra Pripuza sudjelovao u zapošljavanju Tihane Colić mimo natječaja. Osuđen je na šest mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine.

Colić nije došla svjedočiti

Na raspravi u ponedjeljak trebala je svjedočiti i Tihana Colić, koja je nedolazak ispričala čuvanjem trudnoće, a suđenje se nastavlja u rujnu.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram - Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada prošle godine.

Bandić i njegovi suoptuženici od početka odbacuju krivnju, osim Dodiga i Dragutina Kosića koji je nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom također sporazumno osuđen na uvjetnu kaznu.

Krajem ožujka 2019. optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!