Dodijeljene nagrade "Hrvoje Požar" za 2021. godinu

14.02.2022.

21:46

Autor: V.K./HRT/Hina

Dodijeljene nagrade "Hrvoje Požar"

Dodijeljene nagrade "Hrvoje Požar"

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada "Hrvoje Požar" dodijelili su u ponedjeljak u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) nagrade "Hrvoje Požar za 2021. Željku Tomšiću, Nini Domazet, Marku Starčeviću i Kristini Andriće te tvrtkama Rasco, Ericsson Nikola Tesla i Tehnostan.

Profesor Željko Tomšić nagrađen je za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike, Nina Domazet za popularizaciju energetike, a tvrtka Rasco za inovacije u području energetike, priopćeno je iz HAZU.

Nadalje, za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom nagradu je dobila tvrtka Ericsson Nikola Tesla, dok je za unapređenje kvalitete okoliša vezano uz energetske objekte nagrađena tvrtka Tehnostan. Za zapažen uspjeh u dosadašnjem studiranju studija energetike i energetskih usmjerenja završne godine preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija nagrađen je Marko Starčević, a za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike Kristina Andrić.

Nagrada, inače, nosi ime akademika Hrvoja Požara (1916.1991.), akademijinog glavnog tajnika od 1978. do 1991., a dodjeljuje se od 1995. za popularizaciju energetike i interesa za energetiku.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt istaknuo je prilikom dodjela nagrade "Hrvoje Požar kako se radi o tradiciji koja postoji od 1995., koja je nastavljena nakon dvije i pol godine prekida zbog pandemije i potresa. Za akademika Hrvoja Požara kazao je da ga se pamti kao sposobnog organizatora, znanstvenika i pedagoga.

- Bio je zaslužan za akademijino nakladništvo, za njezinu međunarodnu suradnju, kao i za preimenovanje Jugoslavenske akademije u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti upravo potkraj života. Akademik Hrvoje Požar osnovao je ne samo Energetski institut koji nosi njegovo ime, nego i sudjelovao u osnutku Fakulteta elektronike i računarstva te u pokretanju Tehničke enciklopedije, kojoj je bio glavni urednik. Bio je i prorektor Sveučilišta u Zagrebu u doba Hrvatskog proljeća i rektora akademika Ivana Supeka, naveo je akademik Neidhardt.

Nagrade je dobitnicima uručio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je u svom govoru istaknuo važnost energetskog sektora, a nazočnima su se obratili i predsjednik Hrvatskog energetskog društva Ivica Toljan, predsjednik Uprave tvrtke Siemens Energy Boris Miljavac, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić te savjetnik predsjednika Republike Julije Domac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!