Općine i gradovi dobili 11 milijuna kuna za ulaganje u vrtiće

15.09.2022.

12:25

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Ulaganja u dječje vrtiće

Ulaganja u dječje vrtiće

Foto: HTV / HRT

Dodijeljeni su ugovori o sufinanciranju za "Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića" - prema Programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2022. godini. Prava na financijsku potporu ostvarilo je 96 gradova i općina, osnivača dječjih vrtića. Bit će im dodijeljeno gotovo 11 milijuna kuna. 

- Isto tako znate da je kroz Nacionalni program otpornosti i oporavka, najveći dio od 1,2 milijarde usmjeren prema izgradnji i obnovi dječjih vrtića i zato smo kroz ovaj poziv potpomogli onaj dio koji je u ovom trenutku najbitniji, a to su obnove dječjih igrališta i same opreme unutar vrtića rekla je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.


Riječ je o nastavku podrške gradovima i općinama koji su osnivači dječjih vrtića, čime im je omogućeno uređenje vanjskih terena, okoliša i igrališta te nabava novih i zamjena starih igrala, čime će se omogućiti raznolikost prostora i poboljšati sigurnost djece u vrtićima.

- Već nekoliko godina pomažemo općine i gradove koji su od prve do četvrte kategorije razvijenosti, no kroz ovaj dio kapitalnih ulaganja otvorili smo se prema svima, rekla je Josić prilikom dodjele ugovora.

Javni poziv bio je otvoren svim gradovima i općinama koji se bave predškolskom djelatnošću, no manje razvijene sredine imale su prednost.

Vlada od 2016. ulaže velika sredstva u adaptaciju i gradnju predškolskih ustanova, do sada je izdvojila oko dvije milijarde kuna, izgradila i obnovila gotovo 500 vrtića, zato je ove godine upisano oko 5000 djece više nego u proteklom razdoblju, ističe Josić.

Cilj je da obuhvat djece u vrtićima i predškolskim ustanovama bude iznad 90 posto, a Vladi su u tome gradovi i općine kvalitetan partner jer znaju što je potrebno u njihovim sredinama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!