14:49 / 21.02.2019.

Autor: V.K./Hina

Dodijeljeno 80 milijuna kuna za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju 13 luka

Fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL

Fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ugovori vrijedni 80 milijuna kuna, kojima će se izgraditi i sanirati 13 jadranskih luka, potpisani su u četvrtak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.
Ugovori vrijedni 80 milijuna kuna, kojima će se izgraditi i sanirati 13 jadranskih luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, potpisani su u četvrtak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Ugovori o dodjeli proračunskih sredstava odnose se na sedam jadranskih županija, u kojima se financira ukupno 25 infrastrukturnih projekata, a potpisali su ih resorni ministar Oleg Butković te ravnatelji lučkih uprava koji su dobili sredstva - Rabac, Crikvenica, Rab, Bakar-Kraljevica-Kostrena, Novi Vinodolski, Novalja, Senj, Zadar, Korčula, Vela Luka te lučke uprave Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

- Iz godine u godinu povećavamo iznose za financiranje takvih i sličnih projekata, gradnje, rekonstrukcije lučke infrastrukture u našim obalnim županijama. Do sada smo potpisali ugovore za sedam projekata iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, ukupne vrijednosti oko 200 milijuna kuna, projekata koji se po prvi puta financiraju iz fondova EU, rekao je ministar Butković, dodavši da se nikada do sada nije toliko ulagalo u lučku infrastrukturu.

Nakon današnjeg potpisivanja ugovora, sve županijske lučke uprave će raspisati natječaje jer novac, kazao je ministar, treba potrošiti ove godine, a ubrzo dolazi turistička sezona, kada će radovi biti obustavljeni.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola zahvalio je ministru u ime svih potpisnika ugovora zbog toga što, kako je rekao, zna prepoznati njihove potrebe.

Od projekata veće vrijednosti, Lučka uprava Rabac dobila je 6 milijuna kuna za rekonstrukciju komunalnih vezova u Trgetu, dok su dva projekta Županijske lučke uprave Rab, rekonstrukcija luke Melag i dogradnja platoa u trajektnoj luci Mišnjak, vrijedna 14,5 milijuna kuna.

Nadalje, Županijska lučka uprava Novi Vinodolski dobila je 8 milijuna kuna za dogradnju luke Povile, a Lučka uprava Senj 4,7 milijuna kuna za izvanredno održavanje luke Senj.

Deset milijuna kuna dobila je Lučka uprava Šibensko-kninske županije za svoja tri projekta, a istu je svota otišla i za pet projekata Županijske lučke uprave Zadar.

Tri projekta Splitsko-dalmatinske županije vrijedna su 9,6 milijuna kuna, dok su dva projekta Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije vrijedna 5 milijuna kuna , koliko je dobila i Korčula za izgradnju nove operativne obale uz trajektni pristan Dominče.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!