08:21 / 29.05.2020.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Dodijeljeno prvih 16 rješenja za najam stanova nakon potresa

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Rješenja se odnose na građane koji su smješteni u Studentskom domu 'Cvjetno naselje'.
Ministar državne imovine Mario Banožić uručio je u petak prvih 16 rješenja o utvrđivanju prava na financiranje najamnine za građane koji su trenutno smješteni u Studentskom domu "Cvjetno naselje" nakon što su im domovi stradali u potresu.

- Banožić poziva Zagrepčane da se jave na poziv
- Zagrebački potres pao na leđa učenika i roditelja?
- PREGLED: Snažan potres u Zagrebu, i niz manjih 

Banožić je istaknuo da su temeljem javnog poziva do sada zaprimili 146 podnesenih zahtjeva. Nakon ovih prvih 16 rješenja, očekuje da će već u ponedjeljak imati i nova rješenja za najam.

- Želio bih da ovdje u Cvjetnom kroz dva do tri tjedna zaključimo sve predmete, s tim da moram naglasiti da već kod same ove prijave vidimo da postoji dosta specifičnosti kod pojedinih slučajeva, rekao je ministar.Jedan dio će riješiti u suradnji s Ministarstvom demografije, a za drugi će morati razgovarati s jedinicama lokalne samouprave, Gradom Zagrebom. Građani koji su podnijeli potpune zahtjeve uz rješenje za najam dobili su popis stanova. tj. osoba koji su se javili Ministarstvu jer su voljni dati svoj stan u najam, te  popis stanova u vlasništvu države s kontaktima. Sada građani trebaju potražiti stan koji im odgovara.

Jedan od građana rekao je ministru da je svoju nekretninu na markuševečkom području speman pokloniti u zamjenu za stan. Nekretnina je stara i obitelj je ne može više održavati. Banožić je na to rekao da je u zakonu u izradi bilo takvih rješenja, gdje bi se za neupotrebljive nekretnine davale zamjenske nekretnine.

- Zakon je trenutno na savjetovanju, vjerujem da ćemo takvo rješenje zadržati u zakonu, zato što je konkretno, poručio je.

Neki građani su pak istaknuli da imaju problem s iznajmljivanjem stana budući da im ljudi, kojima su se javili, ne žele iznajmiti stan jer se boje da država neće plaćati račune. Ministar je poručio da rješenje koje se dobiva proizlazi iz upravnoga postupka koje ima svoju snagu te "nema govora o tome da se neće nekome platiti".

Na pitanje novinara što je s državnim stanovima, rekao je da se oni nalaze na popisu kojeg su građani dobili te da država ima tvrtku Državne nekretnine d.o.o. koja se bavi zakupom stanova.

- Najsretniji bih bio da te stanove riješimo upravo ovim modelom s Ministarstvom demografije za sve one koji neće moći biti obuhvaćeni ovim pozivom, a ulaze u socijalne kategorije. Radimo na modelu s nadležnim centrom za socijalnu skrb da vrlo brzo i ove ljudi koji ne budu obuhvaćeni ovim javnim pozivom, da i njih zbrinemo, poručio je Banožić.

Upitan za suradnju s Gradom Zagrebom, suradnju je pohvalio te rekao da od samog potresa komunicira s pročelnikom Gradskog ureda za upravljanje imovinom Damirom Lasićem.

Na komentar da gradske kategorije ne obuhvaćaju puno ljudi, Banožić je pojasnio da je razumljivo da se Grad vodi određenim kriterijima temeljem odluke u kojoj imaju branitelje i socijalne slučajeve, dok je država išla na model sufinanciranja zakupnine.

- Mislim da je dobro da Grad i Vlada upravo ovakvom suradnjom pokriju gotovo sve slučajeve kojih će biti, ocijenio je ministar.

Ako građani imaju kakvu nedoumicu oko žutih oznaka i prava na financiranje, savjetovao je da se jave na javni poziv jer će Ministarstvo po službenoj dužnosti provjeravati oznake kako bi vidjeli gdje je točno problem. Na primjer, zgrada je dobila žutu oznaku, ali na stan u potkrovlju je pao zabatni zid ili dimnjak, zbog čega je taj stan neupotrebljiv i trebao bi imati crvenu oznaku, rekao je.

- Mi smo dobivali oznake temeljem prijava i preliminarnog pregleda. Ako postoji uvjerenje da to ipak treba biti crveno, javite se, mi ćemo po službenoj dužnosti razgovarati i trebamo samo podnijeti zahtjev za revizijom oznake, poručio je Banožić. Dodao je da je bilo nekoliko slučajeva u kojima je žuta oznaka prešla u crvenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!