08:14 / 14.08.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/E.L.S./HRT

Dođite svi u Petrovu 3!

-

-

Foto: - / -

Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.
Zalihe svih krvnih grupa osim B plus u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu nalaze se na donjoj granici. Stoga HZTM poziva darivatelje svih krvnih grupa da se odazovu na darivanje kako bi zalihe bile zadovoljavajuće.

- Uvijek se traže krvne grupe s negativnim RH faktorom jer je njih svega 15 posto u našoj populaciji - izjavila je doktorica Tatjana Mušlin s odjela za uzimanje krvi i transport. Ali, nećemo vratiti niti jednog darivatelja, naglasila je.

Danas na zalihi imaju oko 570 doza krvi, jučer je ušlo 326 doza, ukupno oko 900, htjeli bi imati preko 1200 kako bi se redovito mogle opskrbljivati bolnice, objasnila je doktorica Mušlin.

Ljeti uobičajeno ima manje darivatelja, manji je odaziv a dodatno ga je komplicirala i specifična epidemijska situacija. Iz Zavoda napominju da darivatelji moraju imati maskice te odgovoriti na pitanja oko Covida-19.

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek-darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!