13:01 / 08.05.2022.

Autor: HRT/IMS/Hina

Đogaš: Izborit ćemo se da Split bude domaćin Europskih sportskih igara 2027.

Zoran Đogaš

Zoran Đogaš

Foto: Dnevnik / HRT

Zoran Đogaš, kandidat HDZ-a za splitskog gradonačelnika, na službenom predstavljanju u nedjelju rekao je da će ubrzati važne gradske projekte, među kojima proceduru GUP-a kao ključnog razvojnog dokumenta grada, i izboriti se da Split bude domaćin Europskih sportskih igara 2027.


Nestranački kandidat HDZ-a Đogaš na izbore izlazi uz podršku brojnih splitskih intelektualaca, liječnika, sportaša i bivših dužnosnika koji su se danas okupili u Hotelu Park na predstavljanju njegove kandidature na izborima za gradonačelnika Splita.

Upitan koje su tri ključne stvari koje bi učinio ako postane gradonačelnik, istaknuo je da mu je bitno završiti sve važne projekte, izvući ih iz ladica u kojima stoje i napraviti reviziju.

Đogaš ocjenjuje da splitska gradska uprava treba biti operativnija, u gradu bi radio kao s velikom tvrtkom jer, kaže, postoje sustavi koji ubrzavaju procedure i rade transparentnije. Gradski budžet ne može donijeti razvoj Splitu, no mogu europski projekti, a, kaže, 25 milijardi eura je na stolu.

Osvrnuo se na ključne probleme grada - aglomeraciju, Dračevac, Žnjan. Split mora imati jasnu strategiju razvoja za pet, deset i više godina, a gradu treba i kongresni centar jer brojni znanstvenici žele ovdje doći, rekao je Đogaš.

Tako će, najavio je, ubrzati pokretanje procedure vezane za GUP, ključni razvojni dokument grada. Ubrzat će izgradnju javnih sadržaja na Žnjanu koji godinu dana stoje. U suradnji s državom planira realizirati projekt POS-ovih stanova a sa Sveučilištem smještajnih kapaciteta za strane studente koji dolaze prvenstveno studirati medicinu na engleskom jeziku. Ubrzat će i ponovno u Gradskom vijeću postaviti pitanje izgradnje javnih garaža i rješavanja problema parkinga, ali i pojačati dinamiku izgradnje Tehnološkog centra na Dračevcu.

Govoriti o prošlim vremenima, dijeliti se na 'ustaše i partizane' je aorist, prošlo svršeno vrijeme

- U gradskom vijeću nema strančarenja, nema ideoloških podjela, mi govorimo o operativi, o gradu, to je svima interes. Podjele na to, ili govoriti o prošlim vremenima, pa se dijeliti na 'ustaše i partizane'. Aorist, prošlo svršeno vrijeme, naglasio je Đogaš.

Novinari su ga odmah pitali 'je li za ustaše ili partizane', na što je rekao: "Eto vidite što je rezultat tih podjela. Ja sam za aorist".

Odgovarajući na brojna novinarska pitanja, Đogaš je naglasio da se obraća svim splitskim glasačima - onima koji su bili tradicionalno za neke druge opcije, svi oni moraju biti njegova ekipa jer on predstavlja promjenu.

Na pitanje hoće li svoje zamjenike tražiti unutar ili izvan stranke odgovorio je da ima odriješene ruke.  HDZ, čiji je kandidat, nije mu ništa uvjetovao. Napravit će fer priču, kaže Đogaš, dovesti ljude koji su kompetentni i koji znaju neke stvari raditi bolje od njega.

Bivšem gradonačelniku Ivici Puljku ne zamjera ništa, no ističe kako mu se čini da se on njime mnogo bavi, a  da će se on baviti svojim programom.

Najavio je i da će se, ako postane gradonačelnik, izboriti da Split 2027. postane domaćin Europskih sportskih igara, jer to gradu može donijeti puno dobroga kao i svojevremeno Mediteranske igre svijeta (MIS). Već je o tome razgovarao i s Olimpijskim odborom i Vladom RH koji su mu dali podršku.

Na predstavljanju nadstranačkom kandidatu HDZ-a Zoranu Đogašu uz njegovu obitelj potporu su mu dali i bivši gradonačelnici Jakša Miličić, Nikola Grabić i Andro Krstulović Opara. Na skupu su bili i brojni splitski intelektualci, sportaši i olimpijci kao i Đogaševi kolege i suradnici sa Sveučilišta, Medicinskog fakulteta te splitskog KBC-a, među kojima ravnatelj KBC-a Julije Meštrović, brojni šefovi klinika, znanstvenik Miroslav Radman, ravnateljica županijskog NZJZ-a Željka Karin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!