12:53 / 02.03.2018.

Autor: S.M./M.M//Hina

Dogovoren tekst opoziva za potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Njezinu smjenu traže zbog lex Agrokora te afere "savjetnici", ali i zbog javnog zauzimanja za gradnju termoelektrane na Perući, sastanka s predstavnicima MOL-a te ignoriranja važnosti zaštite potrošača u korist banaka.

Stranke parlamentarne opozicije, uz izuzetak Nezavisnih za Hrvatsku te nekoliko nezavisnih zastupnika, dogovorili su konačan tekst Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić, potvrdio je nakon njihova sastanka politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Opoziv ministrice Dalić inicirao je Most, no, prijedlogu se pridružila većina oporbenih stranaka. U srijedu ćemo prikupiti potpise i predajemo zahtjev za opoziv Martine Dalić. Od danas ovo nije inicijativa Mosta nego oporbe u koju su uključeni svi oporbeni klubovi i nezavisni zastupnici, i svi o toj temi mogu govoriti kao o njihovoj inicijativi, izvijestio je Grmoja.

Premda nisu dio formalne oporbene inicijative za opoziv ministrice Dalić, čelnica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih potvrdila je da će i troje zastupnika njezina Kluba također glasati za opoziv.

Nezavisni za Hrvatsku se inicijativi nisu priključili zato što je smatraju bespredmetnom jer je, po njima, prava 'meta' premijer Andrej Plenković. Esih je pojasnila da je njezina stranka upravo i nastala zbog neslaganja s politikom aktualne Vlade pa je logično i da glasaju protiv njezine članice.

Pitanje povjerenja ministrici Dalić oporba pokreće zbog bivšeg izvanrednog Vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, činjenice da, suprotno zakonu, nije imenovala njegove zamjenike, savjetničkih naknada u tom procesu, INA-e, Peruće i pogodovanja bankama.

Oporbi za pokretanje povjerenja ministrici Dalić treba prikupiti najmanje petinu, odnosno, 31 zastupnički potpis. Kada se skupi dovoljan broj potpisa, prijedlog za opoziv odmah se uvrštava na dnevni red. Od tada teče osmodnevni rok u kojem se Vlada treba očitovati o tome prijedlog dok se parlamentarna rasprava mora provesti najkasnije u roku od 30 dana. Za izglasavanje nepovjerenja potrebno je najmanje 76 glasova.

Već su ranije oporbenjaci potvrđivali kako su svjesni da nemaju dovoljno glasova za rušenje ministrice Dalić, ali da inicijativu pokreću jer važnim smatraju u saborskoj raspravi skrenuti pažnju na sve nepravilnosti u vezi lex Agrokora i umiješanosti ministrice u cijeli slučaj, ali i "istjerati na čistac" premijera i članove vladajuće koalicije kako bi javnost čula kojim će argumentima stati uz sve ono što se događalo u vezi s Ramljakom, Dalić i Agrokora.

Oporbenjaci koji formalno stoje iza inicijativ za opoziv imaju 69 zastupnika (36 SDP-ovih, 14 Mostovih, 5 HSS-ovih, po 4 iz klubova GLAS/HSU te Živi zid/SNAGA, 3 IDS-ova te po jedan zastupnika izvan klubova Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) te nezavisnih Vlahe Orepića i Marina Škibole) i uz tri glasa Neovisnih za Hrvatsku mogu računati na ukupno 72 ruke za izglasavanje nepovjerenja ministrici Dalić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!