17:34 / 21.07.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Dogovoreni kandidati za potpredsjednike Sabora

-

-

Foto: - / -

Konstituirajuća sjednica Sabora proteći će u znaku poštivanja epidemioloških mjera. Svi će zastupnici morati nositi maske.
Sutra je na rasporedu konstituirajuća sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora. Gordan Jandroković će biti predsjednik Sabora, Kandidati za potpredsjednike iz kvote vladajućih su Ante Sanader, Željko Reiner i Furio Radin, iz Domovinskog pokreta to je Miroslav Škoro, dok se će iz Restart koalicije to biti Rajko Ostojić, što je dogovoreno na sastanku koji je održan u 17 sati na Iblerovom trgu u središnjici SDP-a.

- Sabor: Imena predsjednika odbora krajem dana, poznate zamjene u HDZ-u

Bačić: Malenica neće moći položiti prisegu dok se ne steknu zdravstveni uvjeti

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je u utorak da kandidat za ministra pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je pozitivan je na koronavirus, neće moći položiti prisegu dok se ne steknu zdravstveni uvjeti, a mijenjat će ga državni tajnik kojeg će izabrati vlada.

Malenica je sada u samoizolaciji i u četvrtak kada budemo raspravljali o programu vlade i ministrima on neće biti nazočan. S obzirom da je on kandidat za ministra pravosuđa i uprave glasovati ćemo o njemu ali će njegov mandat u punom smislu riječi početi teći onog trenutka kada položi prisegu, rekao je Bačić novinarima nakon sjednice saborskog kluba HDZ-a.

Pojasnio je i kako Malenica u ovom trenutku neće položiti prisegu dok se ne steknu zdravstveni uvjeti da ju može položiti ili će u idućih nekoliko dana, u ovisnosti o širenju epidemije u Hrvatskoj, možda i prići izmjenama saborskog Poslovnika gdje bi se osobama koje su oboljele ili su u samoizolaciji, omogućilo da putem video-linka glasuju o bilo kojim aktima.

No, rekao je Bačić, za to je potrebna promjena Poslovnika po hitnom postupku pa će o tome još vidjeti.

Naveo je i da kada je u pitanju rad ministra njega uvijek može mijenjati državni tajnik, ali prisegu umjesto ministra nitko drugi ne može položiti.

Malenica da bi počeo s radom mora položiti prisegu. Ali, kada bi i položio prisegu on opet ne može raditi jer mora biti u samoizolaciji. Činjenica da nije položio prisegu u bitnome ništa ne mijenja jer ionako ne bi mogao raditi. Njega će mijenjati državni tajnik kojega će vlada, nakon što bude konstituirana, izabrati. Poslove upravljanja ministarstvom pravosuđa i uprave će do povratka ministra Malenice na svoju dužnost i polaganja prisege će obavljati za to imenovani državni tajnik, kazao je Bačić.

Izvijestio je i da je večeras održana konstituirajuća sjednica Kluba zastupnika HDZ-a kojoj su se kasnije pridružili i ostali zastupnici vladajuće većine. Klub HDZ-a je prihvatio prijedlog stranačkog Predsjedništva da Gordan Jandroković bude predsjednik Hrvatskog sabora, a da iz redova vladajuće većine potpredsjednici budu akademik Željko Reiner, Ante Sanader i Furio Radin.

Također, prihvatili su i prijedloge za sve ostale predsjednike i članove saborskih radnih tijela koje će sutra izabrati na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora, a prihvatili su i prijedloge koje su im dostavili predstavnici nacionalnih manjina sukladno dogovoru.

Bačić je najavio i da će sutra na konstituirajućoj sjednici izabrati predsjednika Sabora i saborska radna tijela, a nakon toga će raspraviti prijedlog zakona o ustrojstvu ministarstava i drugih središnjih državnih tijela. U četvrtak bi mandatar Andrej Plenković u Saboru predstavio program vlade i članove svog kabineta te bi navečer bila i izabrana nova vlada.

Restart koalicija postigla dogovor oko kandidata za potpredsjednika Sabora

Uoči sutrašnje konstituirajuće sjednice 10. saziva Hrvatskog sabora, Restart koalicija je dogovorila pet zamjenskih zastupnika za one izabrane koji neće u parlamentarne klupe ući zbog nespojivosti dužnosti, a SDP će u saborskim klupama imati 16 zastupnica i 18 zastupnika.

- Klub zastupnika se konstituirao izborom predsjednika, drago mi je da sam dobio povjerenje i vodstva stranke i skoro svih zastupnika i nakon toga smo izabrali potpredsjednike Kluba. To su Sabina Glasovac, Mirela Ahmetović, Nikša Vukas i Mišel Jakšić. Nakon toga smo za potpredsjednika Sabora nominirali potpredsjednika stranke Rajka Ostojića, rekao je Arsen Bauk.


Sutrašnju, konstituirajuću sjednicu Sabora sazvao je predsjednik Zoran Milanović, ali on se na njoj neće pojaviti. Sve će proteći u znaku poštivanja mjera opreza, odnosno poštivanja epidemioloških mjera. Svi će zastupnici morati nositi maske, bit će raspoređeni djelomično u sabornici, djelomično na galeriji, a dio njih će biti u salonu s pogledom na sabornicu. Do kraja dana bit će poznato i tko će na čelo kojeg odbora, izvijestio je Šime Vičević.- Dopredsjednik Sabora iz kvote Domovinskog pokreta, bit će predsjednik Domovinskog pokreta gospodin Miroslav Škoro, rekao je Milan Vrkljan, novoizabrani saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!