Lažne dojave o bombi na splitskom, osječkom i karlovačkom sudu

16.03.2023.

Zadnja izmjena 13:21

Autor: Hina/HRT/A.V.

Dojava o bombi ispraznila Županijski sud u Splitu

Dojava o bombi ispraznila Županijski sud u Splitu

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Prijepodne je evakuirana zgrada splitskoga Županijskog suda zbog dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi. Nakon pregleda utvrđeno je da je riječ o lažnoj dojavi.

- Danas oko 10.50 zaprimljena je informacija o anonimnoj dojavi o navodno postavljenoj eksplozivnoj napravi u zgradi suda u Splitu. Nakon zaprimljene informacije, policijski službenici odmah su izašli na teren i to službenici Protueksplozijske zaštite koji su u 12.20 završili pregled i provjeru. Utvrđeno je da je dojava lažna, rekla je glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić i dodala da policija provodi kriminalističko istraživanje događaja.

Zgrada Županijskog suda u Splitu nalazi se u samom središtu grada, u Gundulićevoj ulici, uz zgradu Policijske uprave splitsko-dalmatinske i nasuprot Trgovačkog i Općinskog suda. To je već druga dojava o bombi u zgradi Županijskog suda.

Prva je bila potkraj prosinca, kada su svi suci, tužitelji, djelatnici zemljišnika i ostali izašli na cestu kako bi se zgrada pregledala, nakon čega je utvrđeno da je dojava bila lažna.

Nakon splitskog, anonimne dojave o bombama i na osječkim te karlovačkim sudovima


S osječkog suda su javili kako su nakon dojave došli policajci s potražnim psima te pretražili sudske prostorije i vanjski okoliš zgrade.


Pregledom prostorija ništa nije pronađeno, pa sud normalno nastavlja s radom, rekao je Hini glasnogovornik suda Davor Mitrović.


Zbog lažne dojave o bombi iza podneva je evakuirana i palača pravde u Karlovcu u kojoj djeluju županijski i općinski sud te općinsko i županijsko državno odvjetništvo, a zgrada je bila izvan rada od 9 do 13 sati.


Glasnogovornica Policijske uprave Andreja Lenard izjavila je da poduzetim policijskim radnjama, u koje su bili uključeni i stručnjaci za protueksplozijsku zaštitu te pas obučen za pronalazak tragova eksploziva, nije potvrđena istinitost dojave o eksplozivnoj napravi.


- Morali smo napustiti zgradu, ostaviti otvorene sve sudnice i urede te radi svoje i sigurnosti stranaka odgoditi sva saslušanja i ročišta, rekao je sudac istrage Mladen Kosijer.


Naglasio je kako te odgode predstavljaju veliki problem za funkcioniranje svih pravosudnih tijela, ali da je u ovakvim situacijama sigurnost na prvom mjestu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!