Prosvjedovali kontrolori letenja, Bagarića optužili za pritiske i zastrašivanje

28.10.2021.

11:34

Autor: B.A./Hina/HRT

Prosvjed kontrolora letenja

Prosvjed kontrolora letenja

Foto: Dnevnik / HRT

Pedesetak članova Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja (HSSKL) prosvjedovalo je u četvrtak na Plesu, pred sjedištem Hrvatske kontrole zračne plovidbe, optužujući direktora Zračne plovidbe Vladu Bagarića za pritiske i zastrašivanje zaposlenika. Iz Zračne plovidbe poručili su pak kako je to još jedan nepotrebni i manipulativni pokušaj pritiska na menadžment.

- Budući da Bagarić negira bilo kakve probleme u Zračnoj plovidbi i bilo kakve pritiske na zaposlenike, okupili smo se kako bi kontrolori letenja i ostali zaposlenici pokazali da je pritisaka i dugotrajnog zlostavljanja bilo i da pritisci još uvijek traju, rekao je novinarima predsjednik HSSKL-a Krešimir Rakoci.


Izvijestio je kako je 194 zaposlenika potpisalo izjavu u kojoj ne odobravaju direktorovo ponašanje i tvrde da osjećaju veliki stres i napetost zbog njegova ponašanja u zadnjih godinu i pol dana.


- Posljednja kap, odnosno primjer zastrašivanja, jest pokretanje davanja otkaza meni kao predsjedniku sindikata, što je udar na sindikat i sindikalno djelovanje, koje je zajamčeno svakom radniku u Hrvatskoj, kazao je Rakoci.

Prosvjednike je podržao predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ustvrdivši da se radi o pritisku na slobodu sindikalnog djelovanja na više razina.


- Ovi ljudi su izloženi stresu i pritiscima koji se događaju još od kada se prošle godine krenulo u kolektivno pregovaranje, kada je predsjednik Uprave tražio smanjenje plaća svih zaposlenih u sustavu, rekao je Sever.


Iako je sindikat tada pristao na smanjenje plaća zaposlenika, dodao je, direktor Bagarić svoju plaću nije smanjio već si je isplatio bonuse.


- Ove godine sindikat nije prihvatio daljnje smanjenja plaća i na kraju se ipak dogovorilo da više neće biti smanjenja plaća, a sindikat je odustao od nekih zahtjeva, čekajući bolja vremena. No, to očito nije dovoljno, istaknuo je Sever.


Zaposlenici Zračne plovidbe i dalje odgovorno obavljaju svoj posao, pa je zahvaljujući njima sustav siguran, ali upozoravaju da im je sve teže nositi se s pritiskom jer strepe što će se dogoditi nakon što je otkazan ugovor o radu predsjedniku sindikata, kaže Sever.


Podsjetio je kako je Hrvatska ratificirala niz konvencija Međunarodne organizacije rada, među kojima su i one o slobodi sindikalnog djelovanja, organiziranja i kolektivnog pregovaranja, a sada se te konvencije krše.


Ovdje nema izravnog utjecaja premijera ili nekog ministra, ali u sustavu gdje vlast bira Nadzorni odbor, u kojem se nalaze trojica ministara, jasno je da vlast snosi izravnu odgovornost za sve što se događa u Kontroli zračne plovidbe, kaže Sever.


- Pritisci moraju ostaviti tragove na zdravlje, ne smije se ljude tjerati psihologu i na bolovanje samo zato da se uspostavi sustav straha, poručio je Sever popraćen velikim pljeskom prosvjednika.

Zračna plovidba: Prosvjed nepotreban i manipulativan


Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) reagirala je na prosvjed poručivši kako je to još jedan nepotrebni i manipulativni pokušaj pritiska na menadžment koji predvodi predsjednik Sindikata kontrolora letenja Krešimir Rakoci.


- Isključivi cilj tih medijskih pritisaka je pokušaj spašavanja radnog mjesta predsjednika sindikata, Krešimira Rakocija, koji zbog svojih partikularnih interesa manipulira članovima sindikata, ostalim kolegama i hrvatskom javnošću, namjerno iskrivljujući činjenice i iznoseći neistinite i zlonamjerne konstrukcije, bez ikakvih dokaza, priopćio je HKZP.


Rakoci se pokušava prikazati žrtvom sindikalnog pregovaranja i na taj način manipulira kolegama, podiže tenzije u kompaniji i onemogućuje normalnu komunikaciju menadžmenta sa zaposlenicima, tvrdi HKZP.


Navode kako je Rakoci u postupku otkazivanja ugovora o radu zbog niza povreda iz radnog odnosa koje je počinio u razdoblju od kolovoza 2020. godine do kolovoza 2021., te da je nesavjesnim i neodgovornim postupanjem prouzročio problem za kompletan sustav kontrole zračne plovidbe u Hrvatskoj.


- Njegov predmet je trenutno na sudu u postupku odlučivanja i HKZP će u potpunosti poštivati odluku suda koju očekujemo u skorom razdoblju, stoji u priopćenju.


HKZP napominje da su unatoč padu prometa od 90 posto u prvim mjesecima koronakrize i gubitku 50 posto prihoda na godišnjoj razini osigurali redovne isplate svih primanja i svih prava zaposlenih kroz cijelo razdoblje, pri čemu je značajan broj zaposlenika primao i preko 40.000 kuna neto.


Kolektivni ugovor HKZP-a usuglašen je i potpisan s reprezentativnim sindikatima te je na snazi do 30. rujna 2022. godine. On jamči nastavak iznimno visokih prava radnika koja se u cijelosti poštuju pa nema apsolutno nikakvog razloga za bilo kakav oblik sindikalnog pritiska, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!