20:05 / 05.02.2018.

Autor: HRT

Dok mnogi mladi pakiraju kovčege, ove obitelji ostaju u Istri

-

-

Foto: - / -

Unatoč teškom radu, s velikom voljom bave se poljoprivredom u kojoj vide svoju i budućnost svoje djece.
Dok mnogi njihovi vršnjaci pakiraju kovčege i odlaze iz Hrvatske put Irske ili Njemačke, u središnjoj su Istri mlade obitelji pronašle razlog za ostanak. Unatoč teškom radu, s velikom voljom bave se poljoprivredom u kojoj vide svoju i budućnost svoje djece.

Emina Hadžibegović (25) gradsko je dijete, rođena i odrasla u središtu Pule. Zaljubivši se u seoskog momka, prije dvije godine stigla je na istarsku njivu i zasukala rukave. U početku su imali 300 sadnica batata, slatkog krumpira. Sad ih već imaju 2 tisuće, a na jednoj njivi planiraju saditi i luk. Razmišljali su i o odlasku iz zemlje, no odustali su. "Kuća je kuća, dom je dom, tako da smo ipak odlučili ostati i smatramo da još uvijek ima potencijala za mlade,  da ima materijala da se ovdje može lijepo i uspješno živjeti", kaže Emina. Sve što proizvedu prodaju, uglavnom putem interneta. Kupci su oduševljeni njihovim pozitivnim pristupom.

Dok su oni zadržali i svoje poslove na kojima rade po osam sati, drugi mladi par iz HRT-ove priče živi isključivo od zemlje, i to voćarstva. Imaju više od tri tisuće stabala svih vrsta, od marelica, trešanja do šljiva i jabuka. Prodaju na tržnici i na veliko, proširili su roditeljsko naslijeđe. Prijatelji su im uglavnom u čudu - pitaju ih zašto ne potraže sreću u inozemstvu, a oni im odgovaraju tek velikim osmijehom jer svoju su sreću očito već našli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!