19:28 / 10.01.2018.

Autor: HRT

Dok se političari prepucavaju, Plitvicama prijeti ekološka katastrofa

-

-

Foto: - / -

Jezera se uništavaju otpadnim vodama, fekalijama, kemijskim sredstvima - pokazuje analiza vode.
U sjeni slučaja vezanog za imenovanje novog ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera - tom najpoznatijem hrvatskom prirodnom biseru - prijeti ekološka katastrofa.

Divlja apartmanizacija - uzrokovala je golemu štetu. Dok se politika bavila kadroviranjem, a deseci milijuna plitvičkih kuna trošili su se na donacije, u tišini se događala nekontrolirana izgradnja bez potrebne infrastrukture.

Dok se političari prepucavaju - budućnost Nacionalnog parka je - upitna. Na posljedice su prvi prosvjedom u lipnju upozorili branitelji. Jezera se uništavaju otpadnim vodama, fekalijama, kemijskim sredstvima - pokazuje analiza vode. Plitvice mještani ironično nazivaju - 17. jezero preplavljeno fekalijama. Područje su snimili i iz zraka i utvrdili šest mjesta na kojima se izlijevaju otpadne vode. Usporedbom snimaka iz 1965. i onih danas vidjelo se još nešto - kako se radilo i gradilo.

Država mora jasno odrediti što želi. Na potezu su pravna država, ali i novi ravnatelj Parka - Ličanin Tomislav Kovačević oko čijeg su se imenovanja nedavno lomila stranačka koplja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!