Dražen Slavica: Očekivao sam da će me bar netko pozvati i ispričati se

31.08.2022.

20:32

Autor: HRT

Dražen Slavica, insert iz dokumentarnog filma Arsena Oremovića "Kornatska nesreća - Potraga za istinom"

Dražen Slavica, insert iz dokumentarnog filma Arsena Oremovića "Kornatska nesreća - Potraga za istinom"

Foto: Screenshot / HRT

Tog kobnog 30. kolovoza 2007. godine, dvanaestorica vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog poginula su gaseći požar na otoku Kornatu. Preživio je jedino Frane Lučić. Dokumentarni film Arsena Oremovića "Kornatska nesreća - Potraga za istinom", emitiran na Prvom programu HRT-a u povodu 15. obljetnice tragedije, donosi kompletnu anamnezu kobnog događaja i daje potpun uvid u dokumentaciju i argumente svih sudionika istrage, a možete ga pogledati na platformi HRTi.

Potraga za istinom trajala je dugih 15 godina, a događaj je dobio sudski epilog - vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica oslobođen je odgovornosti za stradanje vatrogasaca. Na dan kada je uhićen, njegov je život stao, govori Slavica u dokumentarcu. "Propusta je bilo, samo je pitanje jesu li oni u uzročnoj vezi s tragedijom. Slavica se našao kao Pedro koji će odgovarati za sve", ističe njegov odvjetnik. 

Nakon što je Vrhovni sud potvrdio drugu oslobađajuću presudu, Slavica sad tuži državu.

Očekivao sam da će me bar netko pozvati i ispričati se. Iz vatrogasnog sustava, nitko nikad pa ni danas. Tamo sam smetnja. Moram reći da je jadan sustav koji se odrekne svog zapovjednika, a ja sam dokazao da sam zapovjednik koji je bio na mjestu, koji je radio zakonito, iako je tragedija prestrašna... Danas sam u administraciji, više manje skupljam dane za mirovinu, ali ja se ne dam i gotovo, tražim svoje i gotovo.

Dražen Slavica, dokumentarni film "Kornatska nesreća - Potraga za istinom"

I dio obitelji stradalih ne odustaje. I dalje traže odgovore, no nakon toliko godina sa sve manje nade.

Njihove priče pogledajte u dokumentarnom filmu scenarista i redatelja Arsena Oremovića, snimatelji su Raul Brzić i Arsen Oremović, montažer Sven Pavlinić, skladatelj Toni Starešinić, a producentice Maja Vukić i Katarina Prpić.

Produkcija: Izazov 365, 2022. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!