14:47 / 03.05.2019.

Autor: HRT

Dolaskom toplijih dana zmije se bude iz zimskog sna

Foto: Karsten Paulick / Pixabay

Foto: Karsten Paulick / Pixabay

Foto: - / -

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dalo je preporuke za postupanje u slučaju susreta sa zmijama.
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u petak je dalo preporuke za postupanje u slučaju susreta sa zmijama, upozorivši da se dolaskom toplijih dana one bude iz zimskog sna te kreću u potragu za hranom.

Ministarstvo u preporukama navodi da se za bezbrižan boravak u prirodi preporučuje nošenje odgovarajuće odjeće (dugih hlača) i visoke, čvrste obuće (npr. gojzerice, čizme) kako bi se noge zaštitile od eventualnog ugriza.

Također, treba pripaziti kamo se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje se želi sjesti te ne dodirivati nepregledna mjesta rukama (izbjegavati blizinu grmlja, nakupine kamenja ili granja i sl.). U slučaju nailaska na zmiju ne treba paničariti niti je pokušavati uhvatiti. Potrebno ju je polako zaobići, ako je to moguće, i nastojati je ne uznemiravati.

- Ako se zmija nalazi na putu koji to onemogućava, može ju se pošpricati običnom vodom ili uplašiti udarcima nogom o tlo te pustiti da sama otiđe. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši. Zmije nisu agresivne životinje, a pokušat će ugristi jedino ako se osjećaju ugroženo i prestrašeno, navodi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Podsjeća da Hrvatskoj živi ukupno 15 vrsta zmija od čega su tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug), dok je preostalih 12 vrsta neotrovno.

U preporukama se upozorava da se u slučaju ugriza zmiju ne smije pokušati uhvatiti ili usmrtiti kako bi je se odnijelo liječniku jer bi pri tome mogla ponovno nekoga ugristi. To je posebno opasno ako je riječ o otrovnom zmijskom ugrizu.

Glavni simptom ugriza otrovnice je oticanje tkiva koje se brzo širi od mjesta ugriza, a kao lijek protiv trovanja zmijskim otrovom rabi se posebni protuotrov. Liječnici vrlo dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a točno određivanje vrste otrovnice u Hrvatskoj nije potrebno jer se za ugriz svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov.

Osoba koju je ugrizla zmija otrovnica, trebala bi se smiriti koliko je god moguće te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva, a ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Ugrizenu osobu je potrebno što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove (po potrebi zvati GSS ili 112), a poželjno bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja kako bi se usporilo širenje otrova. Ugrizi nekih neotrovnih zmija također znaju biti vrlo bolni i neugodni, ali mjesto ugriza nikada jako ne otekne. Kao posljedica ugriza neotrovnica moguće su infekcije ozlijeđenog tkiva unesenim mikroorganizmima.

Ministarstvo navodi i da su zmije dio prirodnog bogatstva i važne su za očuvanje ekosustava te imaju iznimnu ulogu u kontroli glodavaca. Ističe i da je u Republici Hrvatskoj strogo zaštićeno 12 vrsta zmija u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, odnosno Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama. Neke od zabranjenih radnji sa strogo zaštićenim zmijama su namjerno hvatanje ili ubijanje, uznemiravanje, uništavanje ili uzimanje jaja, zatim držanje, prijevoz, prodaja i razmjena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!