Dolenec: 7538 pravovaljanih zahtjeva za upis djece u vrtiće, neupisano 1770

15:51 / 10.06.2022.

Autor: P.F./HRT

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika

Foto: HTV / HRT

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, održala je konferenciju za medije o upisima djece u vrtiće u pedagoškoj godini 2022./2023.  

- Ukupni broj zahtjeva u dječje vrtiće u Zagrebu je 9567. Od toga 7538 je pravovaljanih zahtjeva za upisa. Radi se o 2029 zahtjeva koji ne udovoljavaju uvjetima upisa zbog dobi djeteta. Oni na dan 31. kolovoza ne pune godinu dana života rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.

- Imamo 857 više nego prošle pedagoške godine kada je bilo 8710. U ovom trenutku u vrtiće je upisano 5768, i to je nešto manje nego lani kada je bilo 6243. Glavni razlog zbog čega je sada trenutno manje upisano nego prošle godine je struktura zahtjeva. U ovih 9567 zahtjeva za upis je značajno veći broj zahtjeva za jasličkim skupinama, odnosno djece koje su u dobi od godinu do 3 godine. Ima 790 zahtjeva više nego lani i to ima dosta značajan efekt na ukupan broj upisa jer su jasličke skupine prema državno-pedagoškom standardu značajno manje od vrtićkih. Jasličke skupine mogu imati 12 djece iste dobi, miješanih 15, a vrtićka skupina može imati 20. Kad imate ovakvu strukturu upisa s velikim brojem djece za prvi upis u jaslice to znači da u istim postojećim gabaritima vrtića s novoupisanom djecom idete na manji broj. Ostalo je neupisano 1770 djece koja imaju uvjete za upis. Važno je istaknuti da se u zahtjevima ima 823 djece koji jesu već upisani u privatne, vjerske vrtiće ili obrte dadilja. To su djeca koja već imaju negdje mjesta, ali roditelji preferiraju gradski vrtić, iznijela je brojke Dolenec.

Iznijela je i činjenicu kako su ovo prvi objavljeni rezultati te kako slijedi žalbeni rok.

- Nakon žalbenog roka koordinacije između vrtića i našeg ureda još se uvijek značajno poveća broj upisane djece. Lani je dodatno tako upisano još 843 djece. Tako da očekujemo nakon mjesec dana ipak još značajno povećani broj upisane djece, rekla je Dolenec.

Istaknula je kako su u gradskom proračunu za 2022. godinu 25 milijuna kuna za interventni način podizanja kapaciteta vrtića.

- S 1. rujnom u gradskim vrtićima radi 72 ljudi više nego prethodne pedagoške godine i taj smo broj spremni dalje povećavati jer kako se povećava broj upisane djece moramo to pratiti s većim brojem odgojitelja i ostalih zaposlenika kako propisuje državno-pedagoški standard. Da bi se povećao broj djece moramo i povećati prostorne kapacitete. Povećat ćemo kapacitete u postojećim vrtićima imat ćemo najesen 15 skupina više. Prenamjenom prostora mjesne samouprave u osam prostora otvorit će se dodatne 22 skupine, istaknula je Dolenec.

- Pokrenuli smo izgradnju vrtića u Kašini s 4 skupine i on bi trebao biti do kraja godine. Također subvencioniramo mjesta u privatnim i vjerskim vrtićima, dodala je. 

- Kad se sve to skupa zbroji imamo više 53 skupine više i kad se to pomnoži sa sredinom djece (jaslička 12, vrtićka 20), to je oko 800 dodatnih mjesta, rekla je te dodala kako do kraja srpnja kreću u izgradnju vrtići u Odranskom Obrežu i Ivanjoj Reki.

Na kraju je istaknula kako je cilj u ovom mandatu omogućiti univerzalna dostupnost vrtića u Zagrebu.

- To znači da svako dijete koje zadovoljava uvjete upisa bude i upisano. To dosad nije bilo tako, nije se adekvatno ulagalo u kapacitete, ni ljudske ni prostorne, ali to ćemo promijeniti i za to treba još vremena, rekla je završno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!