Dolenec: Proračun zagrebačke uprave dokazuje da joj je stalo do kulture

19.09.2023.

19:29

Autor: Hina/HRT/B. A.

Danijela Dolenec

Danijela Dolenec

Foto: Marko Prpić / PIXSELL

Gradska uprava proračunom je dokazala da joj je stalo do kulture, poručila je zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec u povodu javne tribine "Program razvoja kulture Grada Zagreba 2024. - 2030." u utorak u Centru za kulturu Trešnjevka. 

- Gradska uprava proračunom pokazuje do čega joj je stalo, a ja smatram da smo dokazali da nam je stalo do kulture, iako imamo još puno posla. Proračun je 18 posto veći za 2023. nego godinu prije, a 30 posto veći od zadnjega koji je donijela prethodna vlast, rekla je Dolenec te istaknula da je "takav način donošenja programa rada za razvoj kulture Grada Zagreba novina, posebno u smislu participativnosti i otvorenosti procesa".


Program razvoja kulture Grada Zagreba od 2024. do 2030. izrađen je u suradnji s brojnim umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji su odabrani putem javnog poziva, a radne timove činili su i članovi Radne skupine za kulturnu politiku i kulturni razvoj Grada Zagreba, članovi kulturnih vijeća Grada Zagreba i službenici Gradskog ureda za kulturu.


Timovi su bili podijeljeni u pet područja: Umjetničko stvaralaštvo - grad imaginacije, inovacije i eksperimenta, Zajednica i sudjelovanje - uključiva i otporna kultura, Održiva urbana transformacija i razvoj - kulturna baština, umjetnost, kreativne industrije i kulturna infrastruktura za grad budućnosti, Kultura, odgoj i obrazovanje - kultura za napredna znanja, nove vještine i kritičko mišljenje i Zagrebačka kultura u međunarodnom kontekstu - grad kao čvorište kultura, stoji u priopćenju.


Dokument je prvi put predstavljen javnosti prije upućivanja u proceduru javnog savjetovanja, koje će biti u listopadu, a konačni tekst plana razvoja kulture Grada Zagreba na kraju procesa donosi zagrebačka Gradska skupština.

Dolenec: Novi kolektivni ugovor unaprjeđuje prava zaposlenika i sindikata u kulturi


Dolenec je dodala da je donesen novi kolektivni ugovor koji unaprjeđuje prava zaposlenika i sindikata u kulturi prvi put u sedam godina te rekla da snažno podržava i nezavisnu scenu i da raste kulturna ponuda u svim zagrebačkim kvartovima.


Ana Žuvela iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose poručila je da je pri izradi plana radna skupina nastojala "iskrojiti poseban plan za grad Zagreb, fokusirajući se na mjesto i lokalnost, umjesto težnje da se primijeni pristup 'one size fits all'".


- To je jedan od prvih planova gdje se inzistiralo na lokalizmu kulturne politike, što je i svjetski trend, s potpunim fokusom na mjesto i lokalno, rekla je.


Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Emina Višnić istaknula je da program podupire razvoj stvaralaštva i jačanje kulturne ponude putem kulturno-umjetničkih programa, potiče sudjelovanja i jačanje vidljivosti kulture, internacionalizaciju i kulturni turizam, institucionalni razvoj te razvoj kulturne infrastrukture, gdje se ističe centar Paromlin.


- Paromlin je najveća investicija ove Gradske uprave, što govori o tome koliko je kultura bitno pozicionirana, smatra Višnić. 


- Prepoznata je lokacija kao bitna, projekt je čekao 10 ili 20 godina da krene u realizaciju. Prenamijenili smo ga u društveno-kulturni centar gdje će mnoga društva imati priliku realizirati svoje ideje, rekla je te dodala da će, osim konferencijskih i drugih dvorana, Paromlin uključivati i četverokatnu knjižnicu.

- Uvjereni smo da će Paromlin postati novo okupljalište svih građana Zagreba, istaknula je.

Uvjereni smo da će Paromlin postati novo okupljalište svih građana Zagreba

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Emina Višnić

"Kino Europa apsolutni je gradski prioritet"


Među ostalim prioritetnim projektima Višnić je navela rekonstrukciju kina Europa, zatim bivšega kina Kalnik na Črnomercu, tržnicu na Trnju, tvornicu Pluto, prostor u Draškovićevoj ulici te blok tvornice Badel.


- Kino Europa apsolutni je gradski prioritet, situacija je kompleksna - projekt za obnovu izrađen je prije potresa pa je ispalo da treba ipak ojačati konstrukciju, poručila je te dodala da će prostori koje će Grad obnavljati biti dijeljeni.


- Nećemo imati posebne prostore za zasebne grane umjetnosti, što se pogotovo odnosi na Badel, rekla je.


Javnu tribinu organizira Gradski ured za kulturu i civilno društvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!