Dolenec: Roditelji odgojitelji u boljoj poziciji u odnosu na ostale

26.06.2023.

16:04

Autor: Hina/HRT/R.S.

Danijela Dolenec

Danijela Dolenec

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da se za upisivanje djece u vrtić odlučilo 1537 roditelja odgojitelja i oko 75 posto ih je upisano već na preliminarnom roku, "zbog čega su u boljoj poziciji u odnosu na sve ostale".

- Što se tiče korisnika mjere roditelj odgojitelj, oni su još uvijek u mjeri. Oni kojima su djeca vrtićke dobi ostaju do daljnjega u mjeri. Primaju iznos minimalne hrvatske plaće, što je trenutno 560 eura i mogli su ostvariti pravo na vrtić. Na to se odlučilo njih 1537 i oko 75 posto upisano je već na preliminarnom roku, kazala je Dolenec.

- Tako da mislim što se tiče mjere roditelj odgojitelj u ovom konkretnom roku su u boljoj poziciji u odnosu na sve ostale, ustvrdila je novinarima na završnoj konferencija projekta "Pobudimo jednakost!Jednakost in - stereotipi out - Nastavnici za buduće generacije.

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) ustvrdila je u ponedjeljak kako u vrtićima nema dodatnih 500 mjesta koliko iz Grada Zagreba najavljuju da će još upisati djece, a gradonačelnika prozvali za kršenje Državnog pedagoškog standarda i izazivanje kaosa.

- Zbog davno najavljene, a neprovedene analize mjere i korisnika uz lažno obećanje nužne kompenzacije vrtićkih mjesta za sve u mjeri s tom potrebom stvoren je kaos, navela je udruga uz napomenu da minimalno 45 posto od 5400 korisnika iz mjere ima potrebe za vrtićima.   

Neupisana djeca 


Među ostalim, optužili su gradsku vlast da nije realizirala nijedan svoj projekt novog vrtića, a tvrde i kako stvarni broj iznosi 5120 neupisanih, a ne 3180 koliko navode iz Grada.

Dolenec je što se tiče neupisane djece komentirala da se, ako se u neupisane pobrojavaju djeca koja ne ispunjavaju uvjete - mijenja i broj neupisanih, no to nije legitimno jer se trebaju brojati samo ona koja ispunjavaju uvjete.

Nakon što prođe rok za prigovore nadaju se upisati još oko 500 djece "s obzirom na to da još ima prostora u odnosu na ono što su vrtići iskazali kao planove upisa". Kako se budu otvarali novi objekti vrtića u rujnu, listopadu, studenom i prosincu, još oko 500 djece planiraju upisati do kraja godine.

- Ono što smo mi sada napravili izmjenama odluka koje se tiču upisa u vrtiće - učinili smo liste čekanja sasvim transparentnima. Kako će se otvarati novi kapaciteti i tijekom pedagoške godine popunjavat će se s djecom koja su u tom trenutku stekla uvjete, rekla je.

Trenutno je, ističe Dolenec, pet vrtića u izgradnji, dva u nabavi izvođača i četiri pred ishođenjem građevinske dozvole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!