13:31 / 17.12.2021.

Autor: Vijesti u 13/IMS/HRT/D.D.

Najvolonterka godine Centra Silver: Volontiranje je nagrađujuće samo po sebi

"Vrsna institucija, na ponos Gradu Zagrebu"

"Vrsna institucija, na ponos Gradu Zagrebu"

Foto: Vijesti u 13 / HRT

U Centru za rehabilitaciju Silver dodijeljena je godišnja nagrada za poseban doprinos Programu socijalizacije budućih pasa pomagača koja nosi ime prerano preminule novinarke Nove TV Tatjane Krajač. Tu posebnu nagradu dobila je socijalizatorica Mirna Barač, višegodišnja volonterka Centra, logopetkinja poliklinike Suvag.

- Jako sam ponosna i sretna što sam dobila priznanje, to je nekako vjetar u leđa za daljnje volontiranje ovdje u centru Silver. Sama ta socijalizacija i volontiranje je nagrađujuće samo po sebi, ali uvijek je lijepo čuti, možda s neke druge strane, da ono što radite zbilja ima smisla i da ste u tome dobri, podijelila je Mirna Barač, dobitnica godišnje nagrade "Tatjana Krajač 2021.".

- Ono što nas sve ovdje okuplja je želja da unaprijedimo kvalitetu života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, i u tom smislu grad Zagreb doista od početka potiče i podržava rad centra Silver koji je vrsna institucija, međunarodno prepoznata i na ponos Gradu Zagrebu, ističe Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Centar Silver, osnovan 2008., ima oko 15-ak programa rehabilitacije u kojima školuju i dodjeljuju rehabilitacijske i terapijske pse vodiče, koji pomažu djeci s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Program socijalizacije podrazumijeva rad, brigu i odgoj psa pomagača.

Nagrada nosi ime Tatjane Krajač, novinarke i bivše volonterke te socijalizatora budućeg psa pomagača u Centru Silver, koja je umrla 2018. godine.

- Ova priča je vrlo emotivna za sve nas koji radimo u Centru Silver radi toga što je Tatjana Krajač, po kojoj smo i dali naziv nagradi, bila naš volonter i promicala je prava pasa pomagača i rad Centra Silver. Zahvaljujući njoj Centar Silver je dobio medijsku pažnju koja je za nas vrlo bitna, jer u programima socijalizacije stup našeg rada su volonteri, rekao je ravnatelj Centra Marijan Alfonzo Sesar.

Za ovogodišnju dobitnicu nagrade Centra Silver, volonterku Mirnu Barač, jednoglasno je odlučila komisija, u kojoj su bile pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić, novinarka NoveTV Ivana Pezo Moskaljov i bivša volonterka centra Milanka Opačić.

- Naših stotinjak volontera koji su socijalizatori nose rad Centra Silver, jer bez njihovog humanog djelovanja apsolutno ne bismo mogli obavljati ovaj posao. Centar djeluje za područje cijele Hrvatske, ali volontere tražimo samo u Zagrebu, svake godine naći od 50 do 100 volontera je izrazito teško, zato su nam mediji bitni da probude taj žar kao što su i u Tatjani Krajač probudili da prenose naš rad i da nam dolaze volonteri, kazao je Sesar.

Naglasio je da je konkurencija za nagradu uvijek velika, jer kandidati mogu biti svi aktualni socijalizatori te godine, a kroz Centar je od osnutka prošlo oko tisuću volontera.

- Uvijek smo se nalazili u dilemi kome dati nagradu, zato što su to ljudi koji nesebično dijele tu svoju ljubav i koji odrađuju jako puno tih poslova, dodao je Sesar.

Dobitnica nagrade, logopedinja Mirna Barač, kazala je kako se odlučila na volontiranje u Centru Silver nakon što su ih posjetili u poliklinici Suvag u kojoj ona radi. Objasnila je da je njena uloga kao volonter da unutar godinu dana odgaja budućeg psa pomagača, kojeg dobiju s dva mjeseca starosti te s njime živi, odlazi na posao i izlaže ga situacijama u kojima uči nove vještine, sve do 16. mjeseca starosti.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec poručila kako je u Centru po prvi puta, ali da već dugi niz godina zna za njega kao građanka Zagreba.

- Izuzetno mi je drago moći biti ovdje osobno i podržati dodjelu ove memorijalne nagrade za najuspješnijeg heroja socijalizatora Tatjana Krajač. Jasno je da nas sve nas ovdje okuplja je želja da unaprijedimo kvalitetu života osobama s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, naglasila je Dolenec.

- Ne samo da omogućavaju ovu aktivnost, mislim da potiču i druge da se uključe, smanjuju moguće predrasude osobama s invaliditetom, dakle na svaki način obavljaju jednu vrlo plemenitu dužnost, zaključila je dogradonačelnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!