Dolenec: Žene su i dalje u ulozi pomagačice

07.03.2022.

12:35

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z. /HRT

U zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla traje izložba - Žene i tehnika

U zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla traje izložba - Žene i tehnika

Foto: Dnevnik / HRT

U zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla traje izložba rodno inkluzivne tematike - Žene i tehnika. U povodu Dana žena posjetile su je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba Rada Borić, koja je i danas iznijela šokantan podatak o femicidu u Hrvatskoj. 

- Prema broju stanovnika, u Hrvatskoj je više žena koje su ubili njihovi partneri ili bivši partneri nego u Francuskoj. To je doista zabrinjavajuće. Mi smo napravili odluku da treba bilježiti i slaviti postignuće žena, čak i onih nevidljivih žena i njihov doprinos kulturi, a ovaj put nas je zanimao i doprinos žena u znanosti, tehnici i tehnologiji, rekla je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba Rada Borić.


- Ima sad već puno žena u puno profesija, ali su one još uvijek najčešće, kako bismo to nazvali, u ulozi pomagačice. Dakle, negdje vrše ključne funkcije i u znanosti, tehnologiji, politici, biznisu... Zapravo gdje god pogledate, naći ćete uspješne, kreativne, obrazovane, sjajne žene, koje obavljaju ključne funkcije, ali kažem, uvijek onaj jedan korak iza vodeće pozicije, poručila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!