Dom u Andraševcu se zatvara, vlasnica prijavljena

15.01.2020.

08:32

Autor: D.M./HRT

default error photo
U domu je još 10 korisnika, ostali su kod obitelji ili u drugim domovima. S obzirom da je dom registriran na 13 korisnika mogli bi tamo ostati.
U Krapinsko-zagorskoj županiji Dan je žalosti zbog tragične smrti šestero korisnika koji su stradali u požaru u Domu za starije i nemoćne osobe u Andraševcu. Dom za starije i nemoćne u Andraševcu jučer su češljale inspekcije. Poznati su i rezultati.

 ● Inspekcije pročešljale dom za starije i nemoćne "Zelena oaza"
 ● Slonjšak: Briga o starima i nemoćnima prepuštena tržištu
 ● Andraševec: Premještaj štićenika iz 'Zelene oaze' u druge domove
 ● U Domu je bilo više osoba nego za što su imali dozvolu

- Donešeno je rješenje o zatvaranju ovoga doma i podnesena je kaznena prijava protiv vlasnice doma nadležnom Državnom odvjetništvu. Jednako tako, zatraženo je od strane Ministarstva detaljno izvješće svih županija os tanju vezano za obiteljske domove, kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, odgovarajući na pitanje Žarka Tušeka (HDZ) na Aktualnom prijepodnevu u Saboru

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je rezultate nadzora:

"Dana 13. 1. 2020. godine od strane viših inspektora Službe za inspekcijski nadzor, Samostalnog sektora za nadzor i predstavke MDOMSP proveden je izvanredni inspekcijski nadzor povodom tragičnog događaja u kojem je smrtno stradalo 6 korisnika.

Utvrđeno je da je Obiteljski dom Gabrijele Čičković osim u objektu na adresi Dolinska 8, Andraševac, gdje je imao rješenje (licenciju) o ispunjavanju uvjeta za smještaj 13 starijih i nemoćnih, pružao usluge smještaja starijim i nemoćnim osobama i u dva objekta na adresi Dolinska 22, za koje nije imao licenciju. Na dan inspekcijskog nadzora na adresi Dolinska 8 zatečeno je još 10 korisnika, dok je njih 11 nakon požara izmješteno (znači da je na smještaju u objektu Dolinska 8, bilo osam korisnika više nego je to licencijom dozvoljeno). Na adresi Dolinska 22, na dan inspekcijskog nadzora nije više bilo smještenih korisnika.

Troškovi smještaja korisnika koji su privremeno premješteni u državne domove podmirit će se iz materijalnih troškova tih domova koji se osiguravaju iz državnog proračuna.

Viša inspektorica MDOMSP-a koja je sudjelovala u provođenju inspekcijskog nadzora donijela je rješenje o zabrani rada Obiteljskom domu Gabrijele Čičković te protiv iste kao predstavnice Obiteljskog doma podnijela kaznenu prijavu (sukladno odredbama članka 231. st.1. t.2. alineja 3. i članka 237. st.1. Zakona o socijalnoj skrbi)."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!